Aktuálně: 5 297 inzerátů170 982 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Hoko bolivijský

Pauxi unicornis

Hoko bolivijský

Pauxi unicornis

Hoko bolivijský

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Hmotnost: 3,5 kg
  • Počet vajec: 2 ks
  • Inkubační doba: 26-29 dnů
  • Potrava: Plody a semena
Hoko bolivijský
Kde žije?

Hoko bolivijský

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 23.02.2015, 08:40
3 293 2 minuty čtení

Hoko bolivijský patří do řádu hrabavých (Galliformes), čeledi hokovitých (Cracidae). Některými ornitology bývá zařazován do rodu Crax. Vyznačuje se vysokým výrůstkem nad ozobím. Hoko bolivijský obývá východní svahy And v Bolívii a izolovaně se vyskytuje také ve východním Peru, kde tvoři samostatný poddruh, zná­me tedy dva poddruhy. Tento hoko je poměrně vel­ký, dosahuje hmotnosti kolem 3,5 kg. Samci bývají o něco větší, ale zbarvením se od samic neliší.

Hoko bolivijský žije v dešťových lesích, kde dává přednost nadmořským výškám od 500 do 1 200 m. Ačkoliv je dost vzácný, indiáni ho s oblibou loví pro jeho prý velice chutné maso. V době mimohnízdní se hoko bolivijský zdržuje v menších skupinách. V době hnízdění žije v párech, které si obhajují teritorium. Ploché hnízdo si ptáci budují na stromech, obvykle vysoko nad zemí. Jako základ často používají opuštěná hnízda dravých ptá­ků. Někdy bývá hnízdo nízko, to v případě, je-li umís­těno přímo na větvi sklánějící se nad hladinu říčky nebo jezírka. Samice snáší 2 matově bílá vejce, velká asi jako husí. Na nich sedí sama 26 až 29 dní. Mláďa­ta jsou značně vyspělá, už po 4 dnech poletují a po měsíci se již osamostatňují.

Hoko bolivijský hledá potravu hlavně na stromech, kde ozobává různé plody nebo polyká semena, příle­žitostně uloví mládě drobných ještěrů. Na zem slétá jen občas a sbírá tu spadané plody. K jeho nepřáte­lům patří především velcí draví ptáci nebo stromové šelmy.

Názvy ve světě

Hoko bolivijský

Anglicky: Horned Curassow, Francouzsky: Hocco unicorne, Německy: Hornhokko, Polsky: Czubacz rogaty, Slovensky: Hoko rohatý

Mohlo by vás také zajímat

Hoko nočníHoko pospolitý

Podělte se s námi o názor na tento text →