Aktuálně: 4 429 inzerátů179 710 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Hoko pospolitý

Crax alector

Hoko pospolitý

Crax alector

Hoko pospolitý

  • Výskyt: Kolumbie, Venezuela, Brazílie
  • Hmotnost: 2,5-4 kg
  • Počet vajec: 1-3 ks
  • Délka inkubace: 30 dnů
  • Inkubační doba: dnů
  • Potrava: Výhonky, bobule a ovoce, polyká semena
Hoko pospolitý
Kam se řadí?

Hoko pospolitý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Galliformes - hrabaví
  • Podřád: Craci - hokové
  • Čeleď: Cracidae - hokovití
  • Rod: Crax - hoko
Hoko pospolitý
Kde žije?

Hoko pospolitý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 25.02.2015, 05:57
3 297 2 minuty čtení

Hoko pospolitý patří do řádu hrabavých (Galliformes), čeledi hokovitých (Cracidae). Obývá severozápadní Amazonii v Kolumbii, Venezuelu jižně od Orinoka a severní Brazílii jižně po Rio Negro. V ně­kterých oblastech se vyskytuje až ve výškách kolem 1 800 m n. m. Samice se od samce liší zbarvením, na rozdíl od něj má chocholku bíle pruhovanou. Hoko pospolitý dosahuje hmotnosti 2,5 až 4 kg.

Většinu dne tráví hoko pospolitý na stromech, kde si také převáž­ně hledá potravu. Ozobává zelené výhonky, bobule a ovoce, polyká semena, ale i oříšky apod. Z části se živí též bezobratlými živočichy a příležitostně drob­nými ještěry a leguánky. Občas slétne na zem, kde sbírá spadané plody.

Hnízdní období probíhá od prosince do dubna. Hnízdo si tito hokové budují docela malé a ploché, takže připomíná hnízdo holubů, často ho ptáci umís­ťují jen asi 3 m vysoko nad zemí, a to se jim stává osudným. Indiáni snadno vyberou jejich vejce, která podkládají pod kvočny. Polokrotké hoky pak chovají mezi drůbeží na vesnici. Hnízdo si hokové vystýlají drobnými větvičkami a listy. Samice snáší 1 až 3 bělavá vejce. Na snůšce sedí sama kolem 30 dní. Zpo­čátku přinášejí rodiče na hnízdo mladým potravu v zobáku. Ve stáří 4 dnů už mláďata poletuji. Po vyhnízdění se hokové pospolití spojují v hejna a potu­lují se v okolí svého domova v korunách stromů.

Názvy ve světě

Hoko pospolitý

Anglicky: Black Curassow, Francouzsky: Hocco alector, Německy: Glattschnabelhokko, Polsky:Cczubacz kedzierzawy : , Slovensky: Hoko čierny

Mohlo by vás také zajímat

Hoko bolivijskýHoko noční

Podělte se s námi o názor na tento text →