Aktuálně: 4 352 inzerátů189 393 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Papoušek noční

Geopsittacus occidentalis

Papoušek noční

Geopsittacus occidentalis

Papoušek noční

  • Výskyt: Austrálie
  • Velikost: 23 cm
  • Počet vajec: 4-5 ks
Papoušek noční
Kam se řadí?

Papoušek noční

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Pezoporus - papoušek
Papoušek noční
Kde žije?

Papoušek noční

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 22.09.2013, 13:23
11 978 2 minuty čtení

Při letmém pohledu bychom si nočního papouška snadno spletli s kakapem. Je totiž obdobně zbarvený a najdeme ho nejčastěji na zemi. Při bližším zkoumání ale snadno odhalíme řadu významných odlišností. Papoušek noční je oproti kakapovi jen asi poloviční velikosti. Chybí mu jasný žlutý proužek přes oko a žluté břicho nemá skvrnité. Jeho nohy jsou hnědé (u kakapa spíše šedavé) a slabší, zobák žlutohnědý bez výrazných hmatových per u kořene. Papoušek noční je jedním z nejtajemnějších australských ptáků. Jediný věrohodný nález mrtvého jedince z tohoto století, pocházející z roku 1912 z oblasti Nichol Spring v Západní Austrálii, byl za záhadných okolností ztracen.

Každou chvíli jsou ale i dnes hlášena pozorování a jsou považována za věrohodný důkaz, že tento papoušek dosud žije, přestože nebyl přes 80 let uloven či chycen.

Pozorování pocházejí z oblastí Partacoona v jižní Austrálii a Pilbara v západní Austrálii. Žije natolik skrytým a tajemným životem a navíc na tak odlehlých územích, že jeho znovuobjevení by bylo dílem náhody či velké světové expedice. Ostatně právě takováto expedice podala jasný důkaz o tom, že papoušek noční žije, a získala tak odměnu 50 000 USD. 17. 10. 1990 nalezla čerstvě uhynulého jedince.

O jeho životě a hnízdění známe jen málo,když v roce 1867 žil papoušek noční několik měsíců v londýnské zoo. Hnízda jsou umístěna v trsech trávy nebo v jejich těsné blízkosti, někdy k nim hustou trávou vede jakýsi tunel, kterým papoušci přicházejí.

Názvy ve světě

Papoušek noční

Latinsky: Pezoporus occidentalis, Anglicky: Night Parrot, Německy: Höhlensittich, Dánsky: Natparakit, Španělsky: Perico Nocturno, Finsky: yökaija, Francouzsky: Perruche nocturne, Italsky: Parrocchetto notturno, Japonsky: himefukurouinko, Japonsky 2: ヒメフクロウインコ, Holandsky: Nachtpapegaai, Norsky: Nattpapegøye, Polsky: papuzka zóltobrzucha, Rusky: Ночной попугай, Slovensky: zemnár nočný, Švédsky: Nattpapegoja, Čínsky: 夜鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Mada nočníPapoušek alexandřinPapoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenočapkovýPapoušek červenokřídlýPapoušek hnědýPapoušek horský (kouřový)Papoušek chocholatýPapoušek kapský

Podělte se s námi o názor na tento text →