Varan stepní

Varanus exanthematicus

Výskyt: Afrika
Velikost: 130 cm
Počet vajec: Až 20 ks
Inkubace: 150-165 dnů
Krmivo: Hmyz, kuřata, myši
velikost písma:  A A A
31.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     35586 zobrazení     1 komentář

Varan stepní je ve volné přírodě rozšířen v Africe. Varan stepní je na zmíněném kontinentu rozšířený v pouštních oblastech od Senegalu až po Súdán. Obývá ale i suché savany a travnaté oblasti.

V dospělosti dorůstá tento druh délky maximálně 130 centimetrů, z toho 78-80 centimetrů tvoří ocas. Základní zbarvení těla varana stepního je šedé až plavé. Na hřbetě má velké, světle zbarvené ohraničené skvrny. Samečci jsou často mohutnější a mají i větší hlavu. Dobře viditelný je středoušní otvor. Ocas jeví příčné pruhování. Prsty jsou opatřené ostrými drápy.

Pro jeden pár těchto varanů budeme potřebovat terárium o minimální velikosti alespoň 300 x 100 x 120 centimetrů. Pokud nám to naše možnosti dovolí, použijeme ještě větší terárium. Dno musí být přizpůsobené k hrabání a mělo by být pokryté směsí písku a jílu. Kromě větší napájecí misky musí být v teráriu i velké korkové roury, kořeny a stabilní skalka, tedy zařízení, která budou varanům sloužit jak k úkrytu, tak k odpočinku. Varan stepní sice nemá od přírody rád vodu, přesto bychom mu měli umožnit jedenkrát měsíčně koupel, která usnadní je-ho svlékání. Nepotrvá dlouho a varan si na koupel zvykne.

Varan stepní má být v zajetí krmen hmyzem, myšmi, kuřaty.

Varan stepníNázvy ve světě

Anglicky: Savannah Monitor, Německy: Steppenwaran, Slovensky: Varan stepný

Foto: www.biolib.cz

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

14.01.2016, 10:57
na obrázku není varan stepní ale komodský