Ještěrka dvoupruhá

Lacerta bilineata

Výskyt: Evropa
Velikost: 35-40 cm
Počet vajec: 2-6 ks, až 2x ročně
Inkubace: 80 dnů
Krmivo: Hmyz, pavouci
velikost písma:  A A A
02.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4223 zobrazení     0 komentářů

Ještěrka dvoupruhá obývá ve volné přírodě střední a jižní Evropu. V dospělosti se tento druh vyznačuje délkou těla od 35 do 40 centimetrů. Popisují se čtyři poddruhy tohoto druhu ještěrky.

Hřbet a větší část těla obou pohlaví jsou světle až tmavě zelené. Samečci mají na těle zpravidla drobné skvrny, zatímco kresba samiček je složená z tmavých skvrn a nažloutlých a bělavých linií, uložených v řadách. V období rozmnožování je oblast brady, hrdla a krku zelená až chrpově modrá. Zbarvení samečků je o poznání intenzivnější a kontrastnější.

Pro skupinku složenou ze tří jedinců potřebujme terárium o minimální velikosti alespoň 100 x 50 x 50 centimetrů, větší by ale bylo samozřejmě ještě výhodnější. Na dno použijeme asi 8 centimetrů vysokou vrstvu písku, kterou v jednom rohu terária udržujeme stále vlhkou. K lezení a úkrytu slouží větší množství větví a kořenů, jakož i vhodně strukturovaná zadní stěna terária. Zařízení doplníme malou napájecí miskou, ještěrka dvoupruhá se někdy chová velmi hekticky a je pověstná svým panickým únikovým chováním.

Ještěrka dvoupruhá je v zajetí krmena běžně dostupným hmyzem a také pavouky. Občas nesmí chybět také sezónní rostlinná potrava; na jaře například klíčky, v létě zase různé bobule.

Ještěrka dvoupruháNázvy ve světě

Anglicky: Western Green Lizard, Německy: Westliche Smaradgeidechse, Italsky: Ramarro occidentale, Chorvatsky: zapadnomediteranski zelembać

Foto: https://www.flickr.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.