Felzuma zlatoocasá

Phelsuma laticauda

Výskyt: Madagaskar
Velikost: 13 cm
Počet vajec: 2 ks, až 6x ročně
Inkubace: cca 5 týdnů
Krmivo: Hmyz, sladké plody
velikost písma:  A A A
02.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4341 zobrazení     0 komentářů

Felzuma zlatoocasá obývá ve volné přírodě severozápad a severovýchod Madagaskaru a některé předsunuté ostrovy plus dva ostrovy na Seychelách, kam byl tento druh zavlečen člověkem. Introdukován byl tento plaz i na Havaji.

V dospělosti dorůstá felzuma zlatoocasá délky těla až 13 centimetrů. Hřbetní strana felzumy zlatoocasé je svítivě zelená. Na hřbetě má tři podélné, červeně zbarvené skvrny. V šíjové krajině jsou viditelné malé, žlutě zbarvené rohovité šupiny. Břicho je krémově bílé a ocas oploštělý. Samečci se mohou chovat vůči sobě velmi agresivně.

Pro jeden pár potřebujeme terárium o minimální velikosti 60 x 50 x 80 centimetrů. Pokud nám to podmínky dovolí, zvolíme terárium ještě větších rozměrů. Terárium by mělo být opatřeno malou větrací plochou, která by umožnila udržovat v teráriu potřebnou vzdušnou vlhkost rosením (rosíme 2x denně). Velmi důležité je i husté osázení rostlinami. Velmi plaší gekoni se do husté zeleně nejen ukrývají před nebezpečím, ale hledají v ní i klidné místo k odpočinku. K lezení je nejvýhodnější vložit do terária bambusové hole, na kterých se felzumy budou s oblibou také slunit.

Felzuma zlatoocasá požírá různý vhodný hmyz, například drobné cvrčky. Občas doplňujeme krmnou dávku také sladkými plody.

Felzuma zlatoocasáNázvy ve světě

Anglicky: Gold Dust Day Gecko, Německy: Goldstaub-Taggecko, Chorvatsky: Širokorepi danji macaklin

Foto: http://www.dinosoria.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.