Satyr blythův

Tragopan blythii

Původ: Severovýchod Indie, Čína
Velikost: 60-70 cm
Hmotnost: 1,5-2,2 kg
Počet vajec: 2-5 ks
Inkubační doba: 28-30 dnů
Průměr kroužku: 14 mm
Krmivo: Zelené krmení, ovoce, zelenina, granule
velikost písma:  A A A
20.11.2013     Autor: Miloslav Stehlík     9831 zobrazení     0 komentářů

Satyr blythův patří do seznamu zvířat bezprostředně ohrožených vyhynutím. Jsou známi dva poddruhy tohoto bažanta a to tragopan blythii blythii a ještě vzácnější tragopan blythii molesworthii, který obývá pouze východ Bhutanu.

Rozšíření

Satyr blythův se vyskytuje od Bhutan, Nagaland, Manipur, severovýchod Indie až po severozápadní Yunan v Číně.

Popis

Kohout dorůstá v dospělosti délky 65-70 cm a dosahuje hmotnosti 1800-2200 g. Slípka dosahuje délky těla 55-60 cm a hmotnosti 1000-1500 g.

Kohout má holé tváře žluté barvy, od zobáku přes týl zpátky k tvářím černé zbarvení, krk a vrch prsou červený břicho šedomodré se světlými skvrnami. Vrchní část těla, křídla a část ocasu je červenohnědá s hnědým vlnkováním a sbílouskvrnou na každém peru. Konec ocasu černohnědý. Nohy růžové.

Slípka je podobná slepici obecného satyra ale je zavalitější, barvou černohnědá, okolo oka kůže žlutá, nohy šedohnědé.

Tento největší ze všech satyrů obývá hustě zalesněné svahy s podrostem bambusu, kapradí a rododendronů v nadmořské výšce 2000-3000 m.n.m. Díky odlesňování a lovu se jeho populace stává ostrůvkovitou a stále se snižuje. Hnízdí od března do května. Slípka do opuštěného hnízda po jiných ptácích snáší 2-5 vajec na kterých sedí 28-30 dnů. Potrava dospělých je téměř výlučně vegetariánská.

Do Evropy byl poprvé dovezen jeden pár v roce 1870 do ZOO Londýn. Poté byli velmi sporadicky dováženi. Jelikož je vnímán jako národní poklad a s přihlédnutím k celosvětovému vnímání nákazou ptačí chřipkou je nyní defakto vyloučen jakýkoliv import ptáků z přírody. V současné době se počet těchto satyrů v zajetí počítá na několik málo desítek kusů a odchovy jsou mizivé. U nás není a nebyl chován. Bohužel budoucnost tohoto druhu je velmi nejistá odhaduje se, že v přírodě přežívá populace o počtu 2000-5000 jedinců.

Satyr blythůvNázvy ve světě

Anglicky: Blyth's Tragopan, Německy: Blyth-Satyrhuhn, Francouzsky: Tragopan de Blyth, Chorvatsky: Crvenoprsi tragopan, Polsky: Tragopan zóltolici, Slovensky: Tragopan peniažtekavý

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.