Aktuálně: 4 360 inzerátů188 671 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Satyr černohlavý

Tragopan melanocephalus

Satyr černohlavý

Tragopan melanocephalus

Satyr černohlavý

  • Původ: Himaláje, Pákistán, Indie
  • Velikost: 60-70 cm
  • Hmotnost: 1,2-2 kg
  • Počet vajec: 2-6 ks
  • Inkubační doba: 28-30 dnů
  • Průměr kroužku: 14 mm
  • Krmivo: Zelené krmení, ovoce, zelenina, granule
Satyr černohlavý
Kam se řadí?

Satyr černohlavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Galliformes - hrabaví
  • Podřád: Phasiani- bažanti
  • Čeleď: Phasianidae - bažantovití
  • Rod: Tragopan - satyr
Satyr černohlavý
Kde žije?

Satyr černohlavý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Miloslav Stehlík 20.11.2013, 16:45
11 668 2 minuty čtení

Satyr černohlavý patří do seznamu zvířat bezprostředně ohrožených vyhynutím. Rozšíření je v malých ostrůvcích v severozápadní Himálaji, severním Pákistánu a severozápadní Indii.

Kohout dorůstá v dospělosti délky 70 - 75 cm a hmotnost se pohybuje v rozmezí 1800-2000 g. Slepice je o něco menší a měří pouze 55-60 cm a dosahuje hmotnosti 1200-1400 g.

Kohout má hlavu černou, lysé tváře jsou červenooranžové barvy, krk je červený, zbytek těla černohnědý s býlími skvrnami na každém peru.

Slípka je hnědočerná s podélnými žlutohnědými proužky v každém peru, břicho má šedohnědé s bílými skvrnami.

O biologii tohoto satyra je známo velmi málo informací. Snáší 2-6 vajec, které snáší do opuštěných hnízd jiných druhů ptáků. Po inkubaci trvající 28-30 dnů vychovává mladé, kteří s rodiči zůstávají přes celou zimu až do jara, kdy se v době toku (březen- duben) osamostatňují.

Tento nejvzácnější druh satyra obývá lesy s podrostem rododendronů a bambusů ve výškách 2500-4000 m.n.m.V zimním období pak schází na hranici 2000 m.n.m. V přírodě přežívá v současné době populace v počtu 2000- 5000 kusů a stále se snižuje. V zajetí se chová pouze v záchranném centru Srahan Himachal Pradesch v Indii. Kde se ve spolupráci s WPA probíhá výstavba chovatelského zařízení včetně líhní a ostatního zázemí a dále pak WPA provedlo proškolení místních ošetřovatelů v Anglii. Toto opatření má vést k pokusu o umělý odchov tohoto satyra a následné reintrodukci do původních lokalit jeho výskytu.

V roce 1860 se do ZOO Londýn dovezlo na 50 kusů satyra černohlavého. Bohužel do roku 1930 postupně v zajetí vymizel a v současné době se mimo výše zmíněné centrum Sarahan. Jinde na světě pravděpodobně nechová.

Názvy ve světě

Satyr černohlavý

Anglicky: Western Tragopan, Německy: West-Satyrhuhn, Francouzsky: Tragopan de Hastings, Chorvatsky: Mrki tragopan, Polsky: Tragopan rudolici, Slovensky: Tragopan čiernohlavý

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr černohlavýNandej černohlavýPyrura černohlavýSatyr cabotůvSatyr blythůvSatyr obecnýSatyr temminckůvŠpaček černohlavýLejsek černohlavýBramborníček černohlavý

Podělte se s námi o názor na tento text →