Aktuálně: 6 452 inzerátů160 592 diskuzních příspěvků17 558 uživatelů

Bramborníček černohlavý

Saxicola rubicola

Bramborníček černohlavý

Saxicola rubicola

Bramborníček černohlavý

  • Výskyt: Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie
  • Velikost: 12,5 cm
  • Počet vajec: 5-6 ks
  • Inkubační doba: 14 dnů
  • Potrava: Drobný hmyz a pavouci
Bramborníček černohlavý
Kam se řadí?

Bramborníček černohlavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Muscicapidae - lejskovití
  • Podčeleď: Saxicolinae
  • Rod: Saxicola - bramborníček
Bramborníček černohlavý
Kde žije?

Bramborníček černohlavý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
3 847 2 minuty čtení

Znaky

Sameček má černou hlavu a bílé, v zimě hnědavé strany krku. Samička je nenápadnější, stejně jako samečkovi však jí za letu zasvítí nápadné bílé skvrny na křídlech. Pták je dlouhý 12,5 cm.

Prostředí

Bramborníček černohlavý obývá vlhké mírně zdivočelé louky s vtroušenými skupinami křovisek.

Rozmnožování

V době hnízdění zpívá sameček z jednoho místa mnohosetkrát svou monotónní písničku. Před pářením tančí kolem samičky s rozprostřenými křídly a rozestřeným ocáskem, takže vystavuje na odiv své kontrastní opeření.

Samička staví hnízdo z trávy a mechu v přízemní vegetaci nebo v nejhustším křoví ve výšce okolo půl metru nedaleko místa, kde zpívá sameček. Klade vajíčko vždy po 24 hodinách, dokud není snůška s 5 či 6 vejci kompletní. Stejně jako je tomu u všech ptáků, kde jsou rozdílně zbarveni sameček a samička, sedí na vejcích jen samička. Přitom si zhruba po hodině udělá vždy na několik minut přestávku, aby se očistila a vykoupala. Sameček jí přináší k hnízdu potravu a ohlašuje příchod zvláštním vábivým voláním.
Přiblížíme-li se k hnízdu, obletují nás rodiče a tlučou křídly i ocásky, aby na sebe obrátili naši pozornost. Mláďata opouštějí hnízdo po 12 dnech a skrývají se ve vegetaci, odkud voláním lákají rodiče, přinášející jim potravu. Bramborníčci odchovávají od dubna do června dvě snůšky.

Potrava

Bramborníček požírá drobný hmyz a pavouky.

Všeobecně

Bramborníčci černohlaví žijí většinou v sušším prostředí než bramborníčci hnědí. Avšak v místech, kde bramborníček hnědý nežije, můžeme bramborníčka černohlavého objevit i ve vlhčím biotopu. Na jihu jsou bramborníčci stálí ptáci, kteří začínají hnízdit už v březnu, severské populace jsou naproti tomu ptáci tažní.

Názvy ve světě

Bramborníček černohlavý

Anglicky: Common Stonechat, Dánsky: Sortstrubet Bynkefugl, Estonsky: Kaelustäks, Finsky: Mustapäätasku, Francouzsky: Traquet pâtre, Holandsky: Roodborsttapuit, Islandsky: Hagaskvetta, Italsky: Saltimpalo, Maďarsky: Cigány-csaláncsúcs, Německy: Schwarzkehlchen

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr černohlavýNandej černohlavýPyrura černohlavýSatyr černohlavýŠpaček černohlavýLejsek černohlavýBramborníček hnědýStrnad černohlavýRacek černohlavý

Foto: http://birds.nature4stock.com

Podělte se s námi o názor na tento text →