Aktuálně: 4 426 inzerátů179 675 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Špaček černohlavý

Sturnus pagodarum

Špaček černohlavý

Sturnus pagodarum

Špaček černohlavý

  • Výskyt: Afghánistán, Nepál, Indii, Srí Lanka
  • Velikost: 21 cm
  • Hmotnost: 40-54 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 12-14 dnů
  • Potrava: Hmyz
Špaček černohlavý
Kam se řadí?

Špaček černohlavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Sturnidae - špačkovití
  • Podčeleď: Sturninae
  • Rod: Sturnus - špaček
Špaček černohlavý
Kde žije?

Špaček černohlavý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Zdeněk Gajdoš 26.11.2013, 13:23
12 535 3 minuty čtení

Z přiložené fotografie je zřéjmé, proč je  nazýván  špačkem černohlavým. Má černou hlavu, týl a přilehlou chocholku, kterou umí v případě vzrušení načechrat. Vynechám zde záměrně popis tohoto druhu, který by měl být viditelný na přiložené fotografii

Velikost tohoto špačka je v dospělosti 21 cm a pohlavní rozdíly jsou málo patrné a uvádí se, že jeden z rozdílu pro určení  pohlaví je delší chocholka a větší velikost samečka.

Špaček černohlavý obývá - Afghánistán, Nepál, Indii, Srí Lanku. Tito ptáci hnízdí v dutých kmenech stromů a některé zdroje uvádí i nalezení hnízda pod okapem, nebo i pod taškou střechy.

V chovech se  špačkům černohlavým předkládají budky a jeho výstavba a tvar hnízda je možné přirovnat k umění našeho špačka obecného - Strunus vulgaris a to v četně použitého materiálu.

Snůška obsahuje   3 – 5 vajec, která jsou bledě modro zelená.

Jídelníček špačka se skládá z ovoce a různého hmyzu, podáváme také různé sypké směsi pro hmyzožravé ptáky. V  době odchovů mláďat  je předkládán hmyz a to např. muší larvy (mražené), voskové zavíječe, svlečené moučné a jako velmi žádaný je obsah zásobníku lapače hmyzu.

Za velice účelné považuji počínání jednoho chovatele, který dno voliéry pokryje vrstvou listí a různých větviček, do kterých vypouští hmyz, jako cvrčky, smýkaný hmyz  a pod. čímž  ptáky zaměstná a zajistí jim průběžný přístup ke krmení na několik hodin, aniž by došlo k přebuzení chovného páru.

Varuje před podáním většího množství hmyzu v častých dávkách, což může také vést k  následnému vyhození mladých a opětovnému počátku hnízdění.

Kroužkování mláďat by nemělo být provedeno  malým průměrem kroužku, jelikož nožka špačka je v dospělosti  jiného tvaru a průměru (narostením tzv. hřebínku), než je tomu u mladých jedinců. Na druhé straně, pokud se zvolí kroužek příliš volný, tak hrozí riziko zachycení a následnému možnému poranění ptáka. Vhodná velikost je 4,5 - 5 mm.

Odstavení mláďat se provádí celkem brzo, a to z toho důvodu, že dochází následně k dalšímu  hnízdění a samec často odhání a napadá své mladé a může dojít i  ke ztrátám na odchovu. Doporučuje se proto v tomto případě krátké odstavení samečka, aby mohlo dojít k dokrmení mladých špačků samičkou. Každopádně chovatel doporučuje agresivní projevy samečka  hlídat a nepodceňovat jeho případné důsledky.

Názvy ve světě

Špaček černohlavý

Anglicky: Brahminy Starling, Německy: Pagodenstar, Dánsky: Pagodestær, Španělsky: Estornino de las Pagodas, Finsky: bramiinikottarainen, Francouzsky: Étourneau des pagodes, Italsky: Storno delle pagode, Japonsky: Zuguromukudori, Japonsky 2: ズグロムクドリ, Holandsky: Pagodespreeuw, Norsky: Pagodestær, Polsky: Szpak braminski, Rusky: Браминский скворец, Slovensky: Škorec pagodový, Švédsky: Pagodstare, Čínsky: 黑冠椋鸟

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr černohlavýNandej černohlavýPyrura černohlavýSatyr černohlavýŠpaček laločnatýLejsek černohlavýBramborníček černohlavýStrnad černohlavýŠpaček obecnýŠpaček černý

Podělte se s námi o názor na tento text →