Aktuálně: 4 360 inzerátů188 668 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Racek černohlavý

Ichthyaetus melanocephalus

Racek černohlavý

Ichthyaetus melanocephalus

Racek černohlavý

  • Výskyt: Evropa
  • Délka těla: 40 cm
  • Hmotnost: 215-350 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 23-26 dnů
  • Průměr kroužku: 7 mm
  • Délka života: Až 15 let
  • Potrava: Hmyz, plži, ryby
Racek černohlavý
Kam se řadí?

Racek černohlavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Laridae - rackovití
  • Podčeleď: Larinae - racci
  • Rod: Ichthyaetus - racek
Racek černohlavý
Kde žije?

Racek černohlavý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 24.06.2014, 15:00
2 996 2 minuty čtení

Znaky

Jeden ze tří evropských racků, jejichž hlava je v létě černá a v zimě bílá s tmavou skvrnou za okem. Od racka malého jej odlišíme nejlépe podle velikosti: racek černohlavý měří 40 cm, racek malý jen 28 cm. V létě má sametově černou hlavu (racek chechtavý hnědočernou a nedosahující tak daleko na šíji. V prostém šatu mají staří rackové černohlaví i před okem vybledlou tmavou skvrnu. Špičky křídel racků černohlavých jsou u dospělých ptáků jak v zimě, tak i v létě čistě bílé, u racků chechtavých černé.

Prostředí

Racek černohlavý je úžeji vázán na moře než racek chechtavý. Známe kolonie v Černém moři, v Malé Asii a v Řecku. Mimo dobu hnízdění se ptáci potulují po pobřeží Černého a Středozemního moře. Zabloudí také často do vnitrozemí a do střední Evropy, kde žijí mezi hejny racků chechtavých. Jednotliví ptáci už ve střední Evropě mezi racky chechtavými vyhnízdili.

Rozmnožování

Jejich hnízdní kolonie jsou obvykle nedaleko mořského pobřeží v mělkých sladkých nebo slaných vodách i přímo na moři. Někdy hnízdí rackové černohlaví i v koloniích racků chechtavých. Hnízdění začíná u všech členů kolonie téměř současně v květnu nebo v červnu. Mívají většinou 2, řidčeji 3 vejce o průměrné délce 54 mm. První mláďata se klubou v polovině května. V jejich často velmi početných koloniích jsou hnízda od sebe vzdálena většinou 1 /2 metru až 1 metr.

Potrava

Potravu sbírají jednak na moři a na mořských březích, jednak pobíháním na lukách a polích. V době hnízdění přetahují hejna hledající potravu až do vzdálenosti 80 km od kolonie. V létě tvoří jejich hlavní potravu hmyz, v zimě mořští živočichové.

Názvy ve světě

Racek černohlavý

Anglicky: Mediterranean Gull, Francouzsky: Mouette mélanocéphale, Holandsky: Zwartkopmeeuw, Chorvatsky: Crnoglavi galeb, Islandsky: Lónamáfur, Italsky: Gabbiano corallino, Maďarsky: Szerecsensirály, Německy: Schwarzkopfmöwe, Norsky: Svartehavsmåke, Polsky: Mewa orlica

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr černohlavýNandej černohlavýPyrura černohlavýSatyr černohlavýŠpaček černohlavýSlavík modráčekLejsek černohlavýBramborníček černohlavýStrnad černohlavýRacek tenkozobý

Foto: http://www.wildbirdgallery.com

Podělte se s námi o názor na tento text →