Aktuálně: 4 386 inzerátů184 657 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Alexandr černohlavý

Psittacula himalayana

Alexandr černohlavý

Psittacula himalayana

Alexandr černohlavý

  • Výskyt: Afghánistán, Indie, Nepál, Thajsko...
  • Velikost: 40 cm
  • Hmotnost: 125 g
  • Kroužek: 6,5 mm
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 22-24 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
  • Cena: Kolem 3500 Kč za mladého ptáka
Alexandr černohlavý
Kam se řadí?

Alexandr černohlavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Psittacula - alexandr
Alexandr černohlavý
Kde žije?

Alexandr černohlavý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm

Porovnání s člověkem

Alexandr černohlavý

  • V dospělosti dosahuje velikosti až 40cm.
Ing. Zbyněk Pokorný 04.09.2013, 15:13
46 400 2 minuty čtení

Popis

Samec je celkově zelený, na prsou a horních partiích těla s modravým nádechem. Hlava je tmavě šedá s modrým odstínem. Brada, proužek přes spodní tváře a úzký pásek po stranách hlavy jsou černé. Zadní část krku modrozelená. Na křídelních krovkách karmínově hnědá skvrna. Spodní křídelní krovky jsou modravě zelené, rýdovací pera zelená a modrá, na koncích žlutavá. Horní čelist červená se žlutým koncem, spodní žlutá. Duhovka bílá, noha zelenošedá. Samice se podobá samci, má však bledší hlavu a chybí jí hnědá skvrna na křídelních krovkách. Mladí mají líce hnědozelené, hlavu zelenou, zobák rohový, zadní krk jen s naznačeným světlým páskem.

Výskyt

Alexandr černohlavý obývá rozsáhlé území od východního Afghánistánu přes severní Indii a Nepál po Barmu, Thajsko, Kambodžu a jihozápadní Čínu.

Život v přírodě

Přes léto žije alexandr černohlavý ve vysokých polohách do 3500 metrů. Nejčastěji se zdržuje v dubových a cedrových lesích, ale i v otevřené krajině. Zaletuje na kukuřičné plantáže a do ovocných sadů, kde může působit značné škody. V zimě sestupuje do nížin a tvoří společná hejna s jinými alexandry. Živí se hlavně ovocem, semeny, ořechy, květy a pupeny.

Chov

V Anglii byl alexandr černohlavý chován v roce 1879, dlouho byl vzácný a dovážel se ojediněle. U nás byl chován zřejmě až v roce 1968. První odchov se podařil až v roce 1966 v Anglii (Alston) ve venkovní voliéře. Tyto otužilé ptáky lze chovat celoročně ve venkovních voliérách s krytým prostorem, kde se mohou ukrýt. Hnízdí ve vysokých budkách, samice snáší 4-5 vajec, na kterých sedí 22-24 dní. Mladí vyletuji z hnízda po sedmi týdnech.

Potrava

Směs pro střední papoušky, ovoce, zelenina, plody, piškoty, zelené krmení, větve na okusování. V době hnízdění se přidává do potravy vaječná směs.

Názvy ve světě

Alexandr černohlavý

Latinsky: Psittacula himalayana, Anglicky: Blossom-headed Parrakeet, Dánsky: Skiferhovedet Ædelparakit, Finsky: himalajankaija, Francouzsky: Perruche de l'Himalaya ou P. de Finsch, Holandsky: Grijskopparkiet, Italsky: Parrocchetto dell'Himalaya, Japonsky: zugurokoseiinko, Japonsky 2: ズグロコセイインコ, Norsky: Himalayaparakitt, Německy: Himalayasittich, Polsky: aleksandretta himalajska, Rusky: Гималайский кольчатый попугай, Slovensky: alexander himalájsky, Čínsky: 青头鹦鹉, Španělsky: Cotorra del Himalaya, Švédsky: Himalayaparakit

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr velkýAlexandr čínskýAlexandr malýAlexandr růžový vousatýAlexandr rudohlavýAlexandr šedýNandej černohlavýPapoušek alexandřinPyrura černohlavýSatyr černohlavý

Podělte se s námi o názor na tento text →