Aktuálně: 6 448 inzerátů160 629 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Alexandr šedý

Psittacula columboides

Alexandr šedý

Psittacula columboides

Alexandr šedý

  • Výskyt: Jihozápadní Indie a severní Bombaj
  • Velikost: 38 cm
  • Kroužek: 6,5 mm
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 23 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
  • Cena: 7000 Kč za mladého ptáka
Alexandr šedý
Kam se řadí?

Alexandr šedý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Psittacula - alexandr
Alexandr šedý
Kde žije?

Alexandr šedý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm

Porovnání s člověkem

Alexandr šedý

  • V dospělosti dosahuje velikosti až 38cm.
Ing. Zbyněk Pokorný 05.09.2013, 16:32
39 609 2 minuty čtení

Vzhled

V dospělosti dosahuje alexandr šedý délky těla kolem 38 cm. Jak už napovídá druhový název, v jeho vzhledu převládá šedozelené zbarvení. Hlava, prsa a horní polovina zad jsou šedé, kolem krku mají tito ptáci výrazný černý pruh a to na rozdíl od většiny druhů alexandrů i samice, u samce je ale navíc následuje pod černým pruhem ještě jeden modrozelený. Zobák je u samce červený, u samice černý. Křídla, kostřec a spodní část břicha jsou zelené, konce křídel modré. Končetiny mají šedou barvu. U mladých ptáků je černý pruh na krku užší a modrozelený zcela chybí.

Život v přírodě

Domovinou alexandra šedého je jihozápadní Indie a severní Bombaj ve výškách od 450 do 1000 m. n. m. Obývá vlhké, stálezelené horské lesy. Také byl pozorován v listnatých lesích a kaučukových a kávových plantážích. Vyskytuje se obvykle v malých skupinkách jen o 4 - 5 ptácích nebo méně často v malých hejnech. Hnízdní období nastává ve volné přírodě v lednu až březnu, jako hnízdiště slouží dutiny vysokých stromů - Mesua ferrea. V přírodě se živí semeny, plody, bobulemi, poupaty, ořechy, květy, pylem, fíky, nektarem...

Chov

Pro chov jsou nejvhodnější zahradní voliéry kombinované s vnitřním záletem. Minimální délka venkovní části by měla být 3 x 1 x 2 m. K hnízdění se hodí vertikální budka s rozměry 23 x 23 x 61 cm. Samice snáší 3 - 4 vejce (vejce má rozměr 28 x 24,5 mm), které posléze zahřívá 23 dnů. Mladí jsou krmeni oběma rodiči další zhruba 6 týdnů.

Krmivo

V zajetí by měl alexandr šedý dostávat mix semen světlice, prosa, pohanky, slunečnice, ovsa, pšenice. Z ovoce nesmí chybět jablko, hruška, banán, pomeranč. Ze zeleniny je možní předkládat například mrkev, celer, papriku, fazolky, hrášek v lusku a zelené listy jako hlávkový salát, pampelišku, ptačinec,...

Názvy ve světě

Alexandr šedý

Latinsky: Psittacula columboides, Anglicky: Blue-winged Parakeet, Dánsky: Dueparakit, Finsky: keralankaija, Francouzsky: Perruche de Malabar, Holandsky: Malabarparkiet, Italsky: Parrocchetto del Malabar, Japonsky: midoriwakakeinko, Japonsky 2: ミドリワカケインコ, Latina: Psittacula columboides, Norsky: Dueparakitt, Německy: Taubensittich, Polsky: aleksandretta seledynowa, Rusky: Малабарский кольчатый попугай, Slovensky: alexander sivý, Čínsky: 马拉巴鹦鹉, Španělsky: Cotorra de Malabar, Švédsky: Malabarparakit

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr velkýAlexandr černohlavýAlexandr čínskýAlexandr malýAlexandr růžový vousatýAlexandr rudohlavýMníšek šedýPapoušek alexandřinAnolis šedýBažant paví šedý

Podělte se s námi o názor na tento text →