Aktuálně: 4 388 inzerátů184 673 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Nandej černohlavý

Nandayus nenday

Nandej černohlavý

Nandayus nenday

Nandej černohlavý

  • Výskyt: Bolívie, Argentina, Paraguay, USA
  • Velikost: 27-30 cm (včetně ocasu)
  • Hmotnost: 150 g
  • Kroužek: 6,0
  • Počet vajec: nejčastěji 3-4
  • Inkubační doba: 25 dnů
  • Potrava: zrniny, ovoce, zelenina
  • Cena: 800-1000 Kč za mladé ptáky
Nandej černohlavý
Kam se řadí?

Nandej černohlavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Nandayus - nandej
Nandej černohlavý
Kde žije?

Nandej černohlavý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Lubomír Pokorný 19.09.2013, 22:15
58 585 3 minuty čtení

Popis

Nandej černohlavý dosahuje délky 30 cm včetně ocasu. Sameček tohoto druhu je převážně zelený, tváře a horní část hlavy má černou. Hrdlo a horní část prsou jsou namodralé, dolní část žluto-zelená, peří nad končetinami je zbarveno červeně. Končetiny samotné jsou růžové. Zobák je černý, kolem očí mají nandejové černohlaví holou bílou kůži. Oční duhovka je tmavohnědá. Samička nandejů je zbarvena stejně jako sameček. Mláďata mají tmavé končetiny a oční duhovka je rovněž tmavá.

Domovina

Jihovýchod Bolívie, Paraguay, sever Argentiny.

Život v přírodě

Nandejové černohlaví se v době hnízdění zdržují ve skupinkách. Nejsou příliš plaší. Potrava, kterou hledají převážně na zemi, se skládá hlavně ze semen, ovoce, bobulí a zeleného krmiva. Vyhledávají také pole, a ovoce na plantážích. Při shlukování na nocovištích je daleko slyšitelný pronikavý křik. Doba hnízdění nastává v listopadu. Vyhledávají hnízdní dutiny, nejčastěji ve stromech, kde ve ztrouchnivělém dřevě upraví kotlinu dle jejich představ. Snůška se skládá nejčastěji ze 4 vajec.

Krmivo

Zrniny (různá prosa, lesknice, pšenice, paddy - rýže, pohanka, kardi, neloupaný oves, konopí, slunečnicové semeno), ovoce, zelenina, zelené krmivo, různé bobule.

Ubikace

Nandej černohlavý má být držen v prostorné kovové voliéře nebo ještě lépe ve voliéře se zálety (minimální rozměry vnitřní části: 3-4x1,50x2m DxŠxV, výletu pak: 4x2,50x2 m) a budkou umístěnou na nemrznoucím místě, kde budou nocovat. Nandej černohlavý by se měl zdržovat hlavně ve venkovní části. Nandejové jsou statní, vytrvalí a živí, ovšem mají také velmi hlasitý a pronikavý křik. Mohou se naučit napodobovat i pár lidských slov. Jejich potřeba neustále něco oštipovat je vysoká, za tímto účelem jim pravidelně poskytujeme čerstvé větve. Mimo to je velice dobré zabudovat do stropu venkovní voliéry rozprašovací zařízení, takže budou moci být papoušci denně pokropeni vodou. Náhradou může být velká mělká miska s čistou vodou.

Rozmnožování

Nandej černohlavý je pohlavně dospělý po dosažení 3. roku života. V zajetí hnízdí od počátku května do srpna. Vajíčka jsou snášena v dvoudenních intervalech a v těchto intervalech se také líhnou mláďata. Mezitím co samička zahřívá vejce, samec hlídkuje na střeše budky. Noc ale tráví oba uvnitř hnízdní dutiny. Kontrola budky bývá ze strany nandejů zpravidla dobře přijímána. Optimální rozměry prkenné budky jsou 30x30x40 cm DxŠxV s vletovým otvorem asi 7 cm. Přírodní kmenové budky bývají také dobře přijímány. Snůška čítá nejčastěji 3-4 vejce, délka inkubace se pohybuje kolem 25 dnů. Mláďata opouštějí budku v 7 týdnech života, ale další zhruba 3 týdny ještě trvá než se zcela osamostatní. K označení mláďat nandejů použijeme kroužky o velikosti 6 mm.

Názvy ve světě

Nandej černohlavý

Latinsky: Nandayus nenday, Anglicky: Nanday Parakeet, Německy: Nandaysittich, Dánsky: Nandayparakit, Španělsky: Aratinga Ñanday, Finsky: huppuaratti, Francouzsky: Conure nanday, Italsky: Conuro Nanday, Japonsky: kurogamiinko, Japonsky 2: クロガミインコ, Holandsky: Nandayparkiet, Norsky: Nendayparakitt, Polsky: konura czarnoglowa, Portugalsky: periquito-de-cabeça-preta, portugalštině brazilské: Periquito-de-cabeça-preta, Rusky: Черноголовый попугай, Slovensky: klinochvost čiernohlavý, Švédsky: Nandayparakit, Čínsky: 黑头鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr černohlavýPyrura černohlavýSatyr černohlavýŠpaček černohlavýLejsek černohlavýBramborníček černohlavýStrnad černohlavýRacek černohlavý

Podělte se s námi o názor na tento text →