Aktuálně: 4 337 inzerátů190 129 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Špaček černý

Sturnus unicolor

Špaček černý

Sturnus unicolor

Špaček černý

  • Výskyt: Evropa
  • Počet vajec: 4 ks
  • Inkubační doba: 14 dnů
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Potrava: Hmyz, bobule
Špaček černý
Kam se řadí?

Špaček černý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Sturnidae - špačkovití
  • Podčeleď: Sturninae
  • Rod: Sturnus - špaček
Špaček černý
Kde žije?

Špaček černý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 24.06.2014, 15:00
8 580 2 minuty čtení

Znaky

Špaček černý je velmi blízkým příbuzným špačka obecného. Tento druh vznikl pravděpodobně teprve za ledových dob na horami izolovaném Pyrenejském poloostrově ze zdejší populace špačků. Špaček černý je v létě jednobarevně černý a v zimě jen slabě kropenatý.

Prostředí

Tento špaček nahrazuje ve Španělsku špačka obecného. Nikdy se nevyskytují společně. Když ale v zimě přetahují přes Španělsko hejna špačků obecných, připojují se k nim i jednotliví špačkové černí a nejsou pak od špačků obecných k rozeznání. Tento druh není považován za ohrožený. Evropská populace je odhadována na 2 – 3 miliony hnízdících párů. Evropa tvoří 50 – 74 procent světové populace špačka černého. Velice hrubým odhadem by se na světě mohlo vyskytovat kolem 14 000 000 ptáků tohoto druhu.

Rozmnožování

Špačkové černí jsou úzce závislí na člověku a obyčejně hnízdí v koloniích pod střechami, v šachtách studní nebo v trhlinách ve zdech. Snůška čítá zpravidla čtyři vejce. Hejna, která špaček černý tvoří, nebývají až tak velká jako je tomu u špačka obecného. Naučí se výborně imitovat různé ptačí zvuky.

Potrava

Tento druh je všežravý, konzumuje jak hmyz, tak i různé bobule atd. Živočišná potrava převládá samozřejmě hlavně v době odchovu mláďat.

Názvy ve světě

Špaček černý

Anglicky: Spotless Starling, Dánsky: Ensfarvet Stær, Německy: Einfarbstar

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu černýFrancouzský bílo-černý honičNorský losí pes černýČerný teriérLeguán černýŠpaček černohlavýŠpaček laločnatýRejsec černýPilous černýVodomil černý

Foto: http://avesricardo.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →