Aktuálně: 4 348 inzerátů183 390 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Rejsec černý

Neomys anomalus

Rejsec černý

Neomys anomalus

Rejsec černý

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 6,7-8,7 cm
  • Hmotnost: 8-17 g
  • Březost: 28-30 dnů
  • Počet mláďat: 4-8 ks
  • Délka života: max. 2 roky
  • Potrava: Hmyz
Rejsec černý
Kam se řadí?

Rejsec černý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Insectivora - hmyzožravci
  • Čeleď: Soricidae - rejskovití
  • Podčeleď: Soricinae - rejskové
  • Rod: Neomys - rejsec
Rejsec černý
Kde žije?

Rejsec černý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.12.2013, 14:49
6 680 2 minuty čtení

Identifikace

Rejsec černý je jedním ze dvou druhů rejsců vyskytujících se na našem území (druhý druh – rejsec vodní). Tento druh dosahuje délky těla 67-87 milimetrů, ocas 40-52 milimetrů, zadní tlapka rejsce je dlouhá 15-17 milimetrů, váha dospělého jedince bývá v rozmezí 8-17 gramů. Připomíná rejsce vodního, na rozdíl od něho má však slabě vyvinuté štětinaté kýly na tlapkách i na ocase. Tlapka i ocas jsou kratší.

Rozšíření

Rejsec černý se vyskytuje ostrůvkovitě po celém území České republiky. U nás byl zpočátku považovaný za druh vzácný, dnes však víme, že s výjimkou nížin (střední a východní Polabí, velká část Dolnomoravského úvalu aj.) žije na většině našeho území, přičemž těžiště výskytu leží v pahorkatinách, vrchovinách a podhorských oblastech.

Způsob života

Je velice podobný jako u rejsce vodního. Je však méně vázán na vodu. Žije v mokřinách, bahnitých místech a vlhkých oblastech s hustým bylinným krytem. Doba rozmnožování trvá od dubna do měsíce září. V průběhu tohoto období má samice 2 až 3 vrhy se 4 až 8 mláďaty, která na svět přicházejí holá a slepá. Pohlavní dospělosti mohou mláďata dosáhnout ještě v témže roce. Předpokládaná délka života v přírodě nepřesahuje dva roky.

Názvy ve světě

Rejsec černý

Anglicky: Miller's Water Shrew, Německy: Sumpfspitzmaus, Chorvatsky: Močvarna rovka, Maďarsky: Miller-vízicickány, Rusky: Malaja kutora, Slovensky: Dulovnica menšia

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu černýFrancouzský bílo-černý honičNorský losí pes černýČerný teriérLeguán černýRejsec vodníPilous černýVodomil černýDatel černýKos černý

Podělte se s námi o názor na tento text →