Aktuálně: 4 383 inzerátů184 903 diskuzních příspěvků17 889 uživatelů

Špaček laločnatý

Creatophora cinerea

Špaček laločnatý

Creatophora cinerea

Špaček laločnatý

  • Výskyt: Západní Afrika, Arábie, Madagaskar, Seyšely
  • Velikost: 21 cm
  • Hmotnost: 70-75 g
  • Počet vajec: 2-5 ks
  • Inkubační doba: 11 dnů
  • Potrava: Jako ostatní špačkovití - všežravý
Špaček laločnatý
Kam se řadí?

Špaček laločnatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Sturnidae - špačkovití
  • Podčeleď: Sturninae
  • Rod: Creatophora - špaček
Špaček laločnatý
Kde žije?

Špaček laločnatý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Metod Macek 27.11.2013, 20:19
8 912 2 minuty čtení

Dospelý jedinec meria 19-21 cm a váži 70-75 g. Čiastočne migruje. Obľubuje trávnaté biotopy, savany a riedke listnaté lesy. Vyskytuje sa v západnej Afrike a taktiež žije v Arábii a na Madagaskare. Svoj areál postupne rozširuje smerom na západ, čo je pravdepodobne následok klčovania lesov.

Špaček laločnatý má svetlosivý zobák a nohy a biely trtáč. Samec má na hlave plochu neoperenej žltej kože za očami a pod nimi a čiernu neoperenú plochu pod zobákom a na hrdle. Počas hniezdneho obdobia samcovi na hlave a krku môže vypadať všetko perie a z kože na hrdle vznikajú čierne visiace laloky. Niektorým jedincom sa vytvoria malé laloky ešte aj nad zobákom. Tvar a veľkosť týchto lalokov sú u jednotlivých samcov individuálne. Samica vzhľadom pripomína samca v mimohniezdnom období.

Špaček laločnatý hniezdi vždy na stromoch alebo kríkoch, vrátane akácii. Hniezdo si stavia do desať metrov nad zemou. Hniezdo je guľovitého tvaru a je postavené z vetvičiek, lemované trávou alebo perím. Samica znesie zvyčajne tri až štyri vajcia. Vajcia sú svetlo modré, niektoré majú hnedé škvrny. Samec aj samica spoločne stavajú hniezdo, inkubujú vajcia a kŕmia mláďatá. Mláďatá sa liahnu po 11 dňoch a mláďatá opúšťajú hniezdo po 13-16 dňoch. Po opustení hniezda nevedia ešte lietať a preto sa stávajú ľahkou korisťou pre dravce.

Špaček laločnatý je všežravý vták. Živí sa podľa dostupnosti veľmi širokým spektrom potravy. V niektorých oblastiach loví koníky sťahovavé a iné druhy koníkov, v čase rojenia. Okrem toho požiera rozmanité bezstavovce, a ak sú naporúdzi dužinaté plody a semená, konzumuje aj tie. Vo viniciach niekedy spôsobuje rozsiahle škody na zrejúcom hrozne.

Názvy ve světě

Špaček laločnatý

Anglicky: Wattled Starling, Německy: Lappenstar, Dánsky: Lappestær, Španělsky: Estornino Carunculado, Finsky: Helttakottarainen, Francouzsky: Étourneau caronculé, Islandsky: Sprettustari, Italsky: Storno caruncolato, Japonsky: Tosakamukudori, Japonsky 2: トサカムクドリ, Holandsky: Lelspreeuw, Norsky: Flikstær, Polsky: Szpak ozdobny, Portugalsky: Estorninho Carunculado, Rusky: Серёжковый скворец, Slovensky: Škorec laločnatý, Švédsky: Flikstare, Čínsky: 肉垂椋鸟

Mohlo by vás také zajímat

Špaček černohlavýŠpaček obecnýŠpaček černýŠpaček růžový

Použitá literatúra: Vták-BirdLife International a David Burnie. Foto: http://www.flickriver.com.

Podělte se s námi o názor na tento text →