Aktuálně: 4 424 inzerátů179 652 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Špaček růžový

Sturnus roseus

Špaček růžový

Sturnus roseus

Špaček růžový

  • Výskyt: Od jihovýchodní Evropy po jižní Asii
  • Velikost: 19-22 cm
  • Hmotnost: 65-80 g
  • Počet vajec: 3-8 ks
  • Inkubační doba: 11-14 dnů
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Délka života: 11 let
  • Potrava: Hmyz
Špaček růžový
Kam se řadí?

Špaček růžový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Sturnidae - špačkovití
  • Podčeleď: Sturninae
  • Rod: Sturnus - špaček
Špaček růžový
Kde žije?

Špaček růžový

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 24.06.2014, 15:00
3 325 2 minuty čtení

Znaky

Špaček růžový je velký jako špaček obecný a má chocholku. Mladí ptáci se velmi podobají mladým špačkům obecným, jsou ale o něco světlejší a mají i světlé nohy. Jsou to výjimečně společenští ptáci. Hmotnost se v závislosti na pohlaví pohybuje od 65 do 80 gramů, kdy nižších hodnot dosahují vždy samice.

Prostředí

Stepní krajiny. Špačkové růžoví se objevují tam, kde se objevují hejna saranče stěhovavé. Hnízdí v rozmezí od jihovýchodní Evropy po jižní Asii. Je tažný se zimovišti v Indii a tropické Asii. Občas bývá zaznamenáván také na území střední Evropy, včetně České republiky. Jeho přirozeným prostředím jsou stepi a otevřená hospodářská krajina.

Rozmnožování

Špačkové růžoví dělají všechno společně. Létají jako růžové oblaky, nečekaně zahnízdí v místech, kde nikdy předtím nehnízdili, po několika měsících zmizí na neurčitou dobu i s mladými ptáky. Početné kolonie hnízdí často na suťových svazích. Samci v období rozmnožování mají výrazně prodloužená pera na hlavě, která při vzrušení vztyčují.

Potrava

Špačci růžoví jsou lovci hmyzu. Pobíhají mezi pasoucím se dobytkem a odpočívají na hřbetech ovcí. Především ale sledují hejna saranče stěhovavé, a proto jsou mezi venkovským obyvatelstvem oblíbení. Jinak jsou tito špačci ale všežraví.

Názvy ve světě

Špaček růžový

Anglicky: Rose-coloured Starling, Dánsky: Rosenstær, Finsky: Punakottarainen, Francouzsky: Martin roselin, Holandsky: Roze spreeuw, Chorvatsky: Ružičasti čvorak, Islandsky: Rósastari, Italsky: Storno roseo, Maďarsky: Pásztormadár, Německy: Rosenstar, Norsky: Rosenstær, Polsky: Pasterz, Portugalsky: Estorinho-rosado, Rusky: Розовый скворец, Slovensky: Škorec ružový, Španělsky: Estornino rosado, Švédsky: Rosenstare

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr růžový vousatýKakadu růžovýSklípkan růžovýŠpaček černohlavýŠpaček laločnatýŠpaček obecnýŠpaček černýPlameňák růžovýPyskoun růžový

Foto: http://orientalbirdimages.org

Podělte se s námi o názor na tento text →