Aktuálně: 4 334 inzerátů190 126 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Kakadu růžový

Eolophus roseicapillus

Kakadu růžový

Eolophus roseicapillus

Kakadu růžový

  • Výskyt: Austrálie
  • Velikost: 35 cm
  • Hmotnost: 300-400g
  • Kroužek: 9,5 mm
  • Počet vajec: Až 5Ks
  • Inkubační doba: 25 dní, mláďata vylétají za 50 - 60 dní
  • Potrava: Směs pro velké papoušky, ovoce+zelenina
  • Cena: Kolem 12 000 Kč/ks
Kakadu růžový
Kam se řadí?

Kakadu růžový

Taxonomie

  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Cacatuidae - kakaduovití
  • Podčeleď: Cacatuinae - kakaduové
  • Rod: Eolophus - kakadu
Kakadu růžový
Kde žije?

Kakadu růžový

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Vojtěch Jelínek 17.09.2013, 13:50
91 107 3 minuty čtení

Popis

Základním zbarvením je tmavě růžová, horní polovina hlavy bělavě růžová, chocholka je nižší a kulatá. Záda, křídla a ocas šedé, oči s hnědou duhovkou, zobák bílý, nohy šedé. Samička je zbarvena jako samec, ale má červenou duhovku a oční okruží bílo - šedé. Tyto papoušci patří mezi silně ohrožený druh - CITES II.

Výskyt

Mimo pás podél pobřeží na severu, východě a jihozápadě, celá Austrálie, postupně byli zavlečeni i na Tasmánii.

Potrava

U těchto ptáků je velice důležitá vhodná skladba potravy. Kakaduové růžoví jsou totiž náchylní na tukové nádory zvané liposomy. Podávejte jim nízkotučnou stravu s převahou zrnin, doplněnou malým množstvím slunečnice. Doplňujte stravu o ovoce a zeleninu. Také byste měli těmto papouškům dopřát dostatek čerstvých větví. V době odchovu je nutné zpestřit stravu o vaječnou míchanici, naklíčené zrní, zelené krmení (salát, pampelišku, ptačinec žabinec a jiné). Různé pamlsky jako burské oříšky, piškoty a sušené banány jsou pro ně pochoutkou.

Chov

Kakadu růžový potřebuje prostornou voliéru alespoň 4m dlouhou a jeden metr širokou s možností úkrytu před nepříznivými klimatickými podmínkami. Nepatří k příliš destruktivním papouškům. Pokud budou mít dostatek větví na okus neměli by si dřevěné konstrukce voliéry všímat. Často se zdržují na zemi, proto patří mezi kakaduy, kteří jsou nejčastěji zamořeni střevními parazity. Ozývají se velmi pronikavým křikem. Pro hnízdění poskytneme papouškům nejlépe hnízdní kmen o základně 40 x 40 cm a výšce 100 cm , vletový otvor o průměru 12 cm. Počátek toku začíná v březnu nebo dubnu. Samice snáší 3 - 7 vajíček každý třetí den a zahřívají je oba rodiče. Inkubace trvá 22 - 24 dní. Mladí opouštějí hnízdo po 50 - 60 dnech a rodiče je ještě 2 - 4 týdny krmí. Jeden hnízdní pár vyvede za sezónu i dvě generace. Jakmile jsou první mláďata samostatná, odstavte je, jinak je mohou rodiče napadat.

Život v přírodě

Kakadu růžový tvoří hejna, žije v nadmořských výškách do 1250 m. Obývá nížiny i náhorní plošiny celého kontinentu, v nížinách ho spatříme hlavně na polích a kukuřičných plantážích, kde působí značné škody. Kakaduové růžoví jsou výborní letci. Hnízda budují nejčastěji v dutinách blahovičníků. V přírodě se živí drobnými semeny travin a různých plevelů, zrním, ořechy, plody, bobulemi, pupeny stromů, hmyzem a jeho larvami.

Názvy ve světě

Kakadu růžový

Latinsky: Eolophus roseicapillus, Anglicky: Galah, Dánsky: Rosakakadu, Finsky: ruusukakadu, Francouzsky: Cacatoès rosalbin, Holandsky: Roze Kaketoe, Italsky: Cacatua pettorosa, Japonsky: momoiroinko, Japonsky 2: モモイロインコ, Norsky: Rosenkakadu, Německy: Rosakakadu, Polsky: kakadu rózowa, Rusky: Розовый какаду, Slovensky: kakadu ružový, Čínsky: 粉红凤头鹦鹉, Španělsky: Cacatúa Galah, Švédsky: Rosenkakadua

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu bílýKakadu brýlovýKakadu černýAlexandr růžový vousatýKakadu filipínskýKakadu goffinůvKakadu havraníKakadu hrabavý (tenkozobý)Kakadu inkaKakadu molucký

Podělte se s námi o názor na tento text →