Aktuálně: 6 204 inzerátů161 912 diskuzních příspěvků17 568 uživatelů

Kakadu brýlový

Cacatua ophthalmica

Kakadu brýlový

Cacatua ophthalmica

Kakadu brýlový

  • Výskyt: Nová Británie, Nové Irsko v Bismarckově souostroví
  • Velikost: 50 cm
  • Hmotnost: 500-570 g
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Inkubační doba: 28 dnů
  • Potrava: Směs semen, spousty ovoce a zeleniny, zelené krmení
  • Cena: Kolem 100 000 Kč/ks
Kakadu brýlový
Kam se řadí?

Kakadu brýlový

Taxonomie

  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Cacatuidae - kakaduovití
  • Podčeleď: Cacatuinae - kakaduové
  • Rod: Cacatua - kakadu
Kakadu brýlový
Kde žije?

Kakadu brýlový

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 17.09.2013, 11:02
21 993 2 minuty čtení

Popis

Samec je bílý, chocholku mimo krajní péra má žlutou, příuší, hrdlo a líce se žlutým nádechem, spodní stranu letek a ocasních per žlutobílou, nahé okruží oka modré, zobák šedočerný, duhovku tmavě hnědou, běhák šedý.
Samice je podobná samcovi ale duhovku má hnědočernou.

Mladí ptáci jsou podobní dospělým ale mají světlejší zobák.

Rozšíření

Nová Británie, Nové Irsko v Bismarckově souostroví. Někteří taxonomové posuzují kakadu brýlového jako subspécii Cacatua galerita. Podle Donagheye se kakadu brýlový vyskytuje v nížinatých pralesích a na úpatí horských lesů do nadmořské výšky 1000 metrů. Kakadu brýlový se shlukuje do hejn o 10-20 kusech a je nápadný, neboť i za šera létá nad lesy a hlasitě piští. Obvykle byl ale spatřen v párech. Živí se semeny, ořechy, ovocem, bobulemi a pravděpodobně i hmyzem a jeho larvami. O jeho hnízdění v přírodě není nic známo. Domorodci vybírají jeho mláďata z hnízd, vychovávají je a krotké chovají ve svých domovech.

Chov v zajetí

Co se týče chovu v České republice, jde o velmi vzácně chovaný druh papouška. Co se týče nároků na chov, neliší se od jeho příbuzných. I u tohoto druhu bývají samci vůči samičce velmi agresivní. V České republice se podařil první odchov v zajetí v roce 2011 (Ľubica Nečasová).

Názvy ve světě

Kakadu brýlový

Latinsky: Cacatua ophthalmica, Anglicky: Blue-eyed Cockatoo, Dánsky: Gulhalet Ravnekakadu, Finsky: mustakakadu, Francouzsky: Cacatoès funèbre, Holandsky: Geeloograafkaketoe, Italsky: Cacatua nero codagialla, Japonsky: kimimikurooumu, Japonsky 2: キミミクロオウム, Norsky: Gulhalekakadu, Německy: Gelbschwanz-Rußkakadu, Polsky: zalobnica zóltosterna, Rusky: Желтоухий черный какаду, Slovensky: kakadu žltochvostý, Čínsky: 黑凤头鹦鹉, Španělsky: Cacatúa Fúnebre Coliamarilla, Švédsky: Gulstjärtad sotkakadua

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu bílýKakadu černýKakadu filipínskýKakadu goffinůvKakadu havraníKakadu hrabavý (tenkozobý)Kakadu inkaKakadu moluckýKakadu naholícíKakadu palmový

Podělte se s námi o názor na tento text →