Aktuálně: 4 314 inzerátů183 392 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Kakadu havraní

Calyptorhynchus magnificus

Kakadu havraní

Calyptorhynchus magnificus

Kakadu havraní

  • Výskyt: Austrálie
  • Velikost: 60 cm
  • Hmotnost: 700-900 g
  • Kroužek: 14 mm
  • Počet vajec: 1-2 ks
  • Inkubační doba: 30 dnů
  • Potrava: Velká semena, ořechy, ovoce a zelenina
  • Cena: 800 000 Kč/pár
Kakadu havraní
Kam se řadí?

Kakadu havraní

Taxonomie

  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Cacatuidae - kakaduovití
  • Podčeleď: Cacatuinae - kakaduové
  • Rod: Calyptorhynchus - kakadu
Kakadu havraní
Kde žije?

Kakadu havraní

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 17.09.2013, 12:13
30 713 2 minuty čtení

Popis

Zobák typické stavby je velký, šedočerný, u základny silný, ale krátký a bez výrazného prodloužení horní čelisti. Samec je celkově černý, shora a na prsou s hnědým nádechem. Krajní ocasní pera mají červený pruh. Samice a mláďata jsou hnědočerná, zespodu poněkud vybledlá, s řadou menších žlutých skvrn na hlavě, krku, bocích, křídlech. Břicho je světle žlutooranžově pruhované. Barevný pás v ocase je žlutavý, na koncích oranžový.

Výskyt

Rozsáhlé území Austrálie, kakadu havraní se nevyskytuje jen na jihu a jihovýchodě a ve vnitrozemí. V období dešťů migruje i do velkých vzdáleností od hnízdišť a lze ho zastihnout hluboko ve vnitrozemí. Na severu žije v lesních porostech podél vod, méně často v suché krajině daleko od vody.Na jihu hlavně v eukalyptových hájích a savaně.

Život v přírodě

V krajině je kakadu havraní hlasitý a nápadný. Častou potravou jsou tvrdé ořechy, které konzumuje s takovou chutí a agresivitou, že praskání skořápek se rozléhá do daleka. Při sběru ořechů a semen často sletuje na zem, kde zručně přechází. K napajedlům létá ráno a se soumrakem. Noc tráví na společných nocovištích v korunách vysokých stromů.

Chov

Kakadu havraní je v zajetí vzácný, rozmnožuje se ojediněle. Vyžaduje rozměrné voliéry a vysoké bytelné budky. Snášejí jedno, vzácněji i dvě velká bílá vejce. Samice sedí asi 30 dnů. Samec ji po tuto dobu krmí dvakrát denně, ráno a později odpoledne. Mláďata jsou krmena oběma rodiči dvakrát denně. Budku opouštějí asi po třech měsících, rodiče je ale dokrmují ještě další zhruba čtyři měsíce. Podobně jako jiní velcí kakaduové dospívá až ve čtyřech letech, kdy poprvé pelichá do šatu dospělých.

Potrava

Velká semena, ořechy, ovoce a zelenina.

Názvy ve světě

Kakadu havraní

Latinsky: Calyptorhynchus magnificus, Anglicky: Red-tailed Black Cockatoo, Dánsky: Rødhalet Ravnekakadu, Finsky: punapyrstökakadu, Francouzsky: Cacatoès banksien, Holandsky: Roodstaartraafkaketoe, Italsky: Cacatua nero codarossa, Japonsky: akaokurooomu, Japonsky 2: アカオクロオウム, Norsky: Rødhalekakadu, Německy: Rabenkakadu, Polsky: zalobnica rudosterna, Rusky: Рыжехвостый черный какаду, Slovensky: kakadu tmavý, Čínsky: 红尾凤头鹦鹉, Španělsky: Cacatúa Colirroja, Švédsky: Rödstjärtad sotkakadua

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu bílýKakadu brýlovýKakadu černýKakadu filipínskýKakadu goffinůvKakadu hrabavý (tenkozobý)Kakadu inkaKakadu moluckýKakadu naholícíKakadu palmový

Podělte se s námi o názor na tento text →