Aktuálně: 5 055 inzerátů172 877 diskuzních příspěvků17 728 uživatelů

Kakadu inka

Cacatua leadbeateri

Kakadu inka

Cacatua leadbeateri

Kakadu inka

  • Výskyt: Austrálie
  • Velikost: 35 cm
  • Hmotnost: 390 g
  • Kroužek: 11 mm
  • Počet vajec: 2-4 vejce
  • Inkubační doba: 27-28 dnů
  • Potrava: Směs semen pro velké papoušky
  • Cena: 80-100 000 Kč/ks
Kakadu inka
Kam se řadí?

Kakadu inka

Taxonomie

  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Cacatuidae - kakaduovití
  • Podčeleď: Cacatuinae - kakaduové
  • Rod: Cacatua - kakadu
Kakadu inka
Kde žije?

Kakadu inka

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Lubomír Pokorný 17.09.2013, 12:26
100 790 3 minuty čtení

Popis

Základní zbarvení kakadua inky je bílé, pera na temeni mají světle růžovou barvu. Malá bílá chocholka má žlutý středový pruh, s bílým okrajovým lemem. Čelo, postranní části hlavy, hruď a břicho jsou lososově růžové. Ve spodní části břicha přechází růžová v bílou. Okruží oka je bělavé. Sameček má duhovku tmavě hnědou až černou a na rozdíl od dospělé samičky, která jí má načervenalou. Zobák rohovitý, běháky šedé. Mláďata jsou světlejší barvy než dospělí ptáci a vybarvují se až v druhém roce života.

Výskyt

V suchých a polosuchých částech vnitrozemské Austrálie, mimo severovýchodní oblast. Nachází se hlavně v západní Austrálii, v severozápadní Viktorii, v západních a jihozápadních částech Nového Jižního Walesu a v jihozápadním Queenslandu. Ve své domovině je kakadu inka nehojným druhem. Obývá oblasti s porostem stromů, především eukalyptu. Nalezneme je také na zemědělsky využívaných lokalitách a podél vodních toků. Žijí většinou v párech nebo malých skupinkách. Předpokládá se že jedinců, žijících ve volnosti, činí necelých 20 000 exemplářů. Ve volné přírodě hnízdí v dutinách stromů 3-9 m vysoko. Každoročně se vrací hnízdit na stejná místa.

Chov

V roce 1831 byl tento druh poprvé popsán a pojmenován. U nás se kakadu inka objevil v 19. století. Patří neustále k chovatelským vzácnostem a narazíme na něj jen velmi zřídka. Potřebují ke svému životu ve voliérách dostatečný prostor. Prolet by měl mít nejméně 5 m, výška a šířka 2 m. Voliéra se neobejde bez železné konstrukce a silného pletiva, protože svou dovedností zničit co jim přijde pod zobák, nemůžou zahanbit svůj druh. Začínají hnízdit na jaře, pozorujeme změny v chování, např. samice se stává agresivnější. Přichystáme hnízdní budku s rozměry základny přibližně 35 x 35 cm, výška 80 cm, dno vysteleme nejlépe rašelinou. Snáší 2-4 vejce v intervalu dvou dní, samice obvykle zasedne až na druhé nebo třetí. Oba partneři se v sezení na vejcích obměňují. Zatím co samice sedí v noci, samec jí střídá na několik hodin ve dne. Inkubace trvá asi 27-28 dní, následně se líhnou bíle ochmýřená mláďata. Přibližně po 3 týdnech se kroužkují uzavřenými kroužky o průměru 11 mm (jiná literatura uvádí průměr 9,5 mm). Po 8 týdnech opouštějí budku zcela opeřená, stále závislá na péči rodičů. Po osamostatnění se je nutné přemístit mláďata do samostatné voliéry.

Krmení

Podáváme semena v různém stádiu zralosti, suché, nabobtnalé, naklíčené. V jde o stejnou krmnou směs kterou krmíme ostatní kakaduy obsahující lesknici, různé druhy prosa, oves, pšenici, kukuřici, ořechy, ovoce, zeleninu a zelené krmení. Berou i hrách, fazole a ostatní bobuloviny. V době hnízdění zpestříme stravu o vaječnou míchanici s piškotem, slunečnici jen v malém množství.

Poddruhy

Kakadu inka růžový (Cacatua leadbeateri leadbeateri)
Kakadu inka rudochocholatý (Cacatua leadbeateri mollis)

Názvy ve světě

Kakadu inka

Latinsky: Cacatua leadbeateri, Anglicky: Major Mitchell's Cockatoo, Dánsky: Inkakakadu, Finsky: arokakadu, Francouzsky: Cacatoès de Leadbeater, Holandsky: Incakaketoe, Italsky: Cacatua di Leadbeater, Japonsky: kurumasakaoumu, Japonsky 2: クルマサカオウム, Norsky: Fagerkakadu, Německy: Inkakakadu, Polsky: kakadu ognistoczuba, Rusky: Какаду-инка, Slovensky: kakadu inka, Čínsky: 彩冠凤头鹦鹉, Španělsky: Cacatúa Abanderada, Švédsky: Skär kakadua

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu bílýKakadu brýlovýKakadu černýKakadu filipínskýKakadu goffinůvKakadu havraníKakadu hrabavý (tenkozobý)Kakadu moluckýKakadu naholícíKakadu palmový

Podělte se s námi o názor na tento text →