Aktuálně: 4 521 inzerátů178 389 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Kakadu molucký

Cacatua moluccensis

Kakadu molucký

Cacatua moluccensis

Kakadu molucký

  • Výskyt: Moluky, ostrovy Indonesie
  • Velikost: 50-52 cm
  • Hmotnost: 780-1100 g
  • Kroužek: 14 mm
  • Počet vajec: 2 vejce
  • Inkubační doba: 28 dnů
  • Potrava: Směs semen pro velké papoušky
  • Cena: Kolem 90 000 Kč/ks
Kakadu molucký
Kam se řadí?

Kakadu molucký

Taxonomie

  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Cacatuidae - kakaduovití
  • Podčeleď: Cacatuinae - kakaduové
  • Rod: Cacatua - kakadu
Kakadu molucký
Kde žije?

Kakadu molucký

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Lubomír Pokorný 17.09.2013, 12:33
59 547 4 minuty čtení

Popis

Samec - celé tělo pokrývá světlý odstín lososově růžové. Velká do oblouku zahnutá chocholka, stejně jako spodní strana letek je výraznější vyznačující se tmavě lososově růžovou barvou. Spodní strana ocasních per je žlutooranžová a sytě růžová. Holé okruží oka má modrý odstín, duhovka tmavě hnědá, zobák a běhák šedočerný. Samice - stejně zbarvena jako sameček. Při důkladném pozorování můžeme spatřit, že duhovka je tmavě červenohnědá a hlava o něco drobnější než samcova.

Výskyt

Kakadua moluckého můžeme spatřit na ostrovech Ceram, Saparua, Haruku, Amboina (uměle vysazen) v jižních Molukách. Zdržuje se hlavně v pobřežních oblastech, lze jej zastihnout i ve vnitrozemských horách do výšky 1000 m.n.m. I když se straní lidských obydlí, není zdaleka tak nenápadný. Hejna která nalétávají na kokosové plantáže a kukuřičná pole vydávají hlasitý, pronikavý řev a zanechávají po sobě značné škody. Pochutnávají si s oblibou na kokosovém mléku, živý se larvami hmyzu, různými bobulemi, semeny, plody a ořechy. V období hnízdění se hejno rozdělí na jednotlivé páry. Vyhledají si hnízdo vysoko v kmeni stromu kde snáší do dutiny 2-3 vejce. Na ostrovech se kakadu molucký vyskytuje již jen ojediněle, v nedávných dobách podlehl hromadnému odchytu, který razantně snížil jeho stavy. Aby mu byla zajištěna ochrana, byl zařazen do CITES přílohy A.

Chov

Stejně jako ostatní kakaduové jsou poměrně nenároční a otužilí proti chladnu. Imponují svým vzhledem a velikostí. Mladí ptáci se dají poměrně snadno ochočit a jsou velice přítulní. Je však problém s dospělými samci, kteří se v období páření chovají agresivně a můžou ublížit i samici. Nevhodný je pro alergiky, jelikož jeho peří dokáže vyprodukovat velké množství peřového prachu, který má jemně narůžovělý nádech. Tato vlastnost se však vyskytuje u všech papoušků, avšak hlavně u kakadu. Je nutné jím neustále poskytovat něco na okusování, jsou schopni každý rok zlikvidovat svou hnízdní budku. Částečně se tomu můžeme vyvarovat pravidelným podáváním větví různých dřevin (např.: ovocných stromů, vrby nebo černého bezu), které je alespoň na chvíli zaměstnají.

Odchov kakadua moluckého patří mezi mimořádné chovatelské úspěchy. Jedním z mnoha problémů je vybrat harmonizující pár. Pokud se nám to podaří, můžeme začít s hnízděním. Ideální je kmenová budka o průměru nejmíň 45 cm a výškou 100cm. Popřípadě vyrobíme prkenou budku se stěnami o tloušťce 2 cm, základně 45x45 cm a výškou nad 80 cm. Pod vletový otvor uvnitř budky připevníme kus pletiva, které usnadňuje vstup a výstup do budky a zabraňuje tak i zničení vajec při seskoku kakadu do hnízda. Jako výstelku můžeme použít hrubší hobliny, ptáci si však většinou hnízdo vystelou třískami. Samice snáší obvykle 2 vejce, na kterých sedí sama 28-30 dnů. Mláďata opouští budku do věku 3 měsíců a stále vyžadující péči rodičů. Po osamostatnění mláďata oddělíme do samostatné voliéry, aby se nestala objetí agrese samce.

Potrava

Podáváme směs semen pro velké papoušky, která obsahuje různé druhy prosa, semenec, slunečnici, pšenici oves, velký výběr ořechů (para, vlašské, lískové, arašídy). Nezbytné je ovoce, zelenina, kukuřice v různém stádiu zralosti, šípek, jeřabiny, zelené krmení(salát, pampeliška, špenát, kopřiva, ptačinec). Někteří chovatelé zpestřují krmivo speciálními granulemi. Hlavně v období hnízdění, ale i během roku je důležité podávat vaječnou míchanici(natvrdo vařené vejce, strouhaná mrkev, piškoty), rohlík máčený v mléce, naklíčené zrní. Do vody přidáváme vitamínové přípravky(např.:Promotor,Optimin). Sepiová kost a písek musí být neustále k dispozici.

Názvy ve světě

Kakadu molucký

Latinsky: Cacatua moluccensis, Anglicky: Moluccan Cockatoo, Dánsky: Molukkakadu, Finsky: molukkienkakadu, Francouzsky: Cacatoès à huppe rouge, Holandsky: Molukkenkaketoe, Italsky: Cacatua delle Molucche, Japonsky: oobatan, Japonsky 2: オオバタン, Norsky: Molukkakadu, Německy: Molukkenkakadu, Polsky: kakadu molucka, Rusky: Молуккский какаду, Slovensky: kakadu červenochochlatý, Čínsky: 橙冠凤头鹦鹉, Španělsky: Cacatúa Moluqueña, Švédsky: Moluckkakadua

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu bílýKakadu brýlovýKakadu černýKakadu filipínskýKakadu goffinůvKakadu havraníKakadu hrabavý (tenkozobý)Kakadu inkaKakadu naholícíKakadu palmový

Podělte se s námi o názor na tento text →