Aktuálně: 4 520 inzerátů178 387 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Kakadu filipínský

Cacatua haematuropygia

Kakadu filipínský

Cacatua haematuropygia

Kakadu filipínský

  • Výskyt: Filipíny včetně Palawanu a Suluské ostrovy
  • Velikost: 31 cm
  • Hmotnost: 340 g
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Inkubační doba: 30 dnů
  • Potrava: Směs semen, spousty ovoce a zeleniny, zelené krmení
Kakadu filipínský
Kam se řadí?

Kakadu filipínský

Taxonomie

  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Cacatuidae - kakaduovití
  • Podčeleď: Cacatuinae - kakaduové
  • Rod: Cacatua - kakadu
Kakadu filipínský
Kde žije?

Kakadu filipínský

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 17.09.2013, 11:21
20 085 2 minuty čtení

Popis

Celková délka je 31 cm.

Samec má základní zbarvení peří bílé, skvrna na uchu nažloutlá. Malá široká chocholka u báze žlutavá. Spodní křídelní krovky a spodek ocasu žlutavé, peří kostřece červené s bílým lemem. Neopeřený kroužek kolem oka bílý. Zobák šedobílý, nohy šedé. Duhovka černohnědá.

Samice: podobná samci ale s červenou až červenohnědou duhovkou.

Rozšíření

Jak již napovídá druhový název, kakadu filipínský obývá ve volné přírodě Filipíny včetně Palawanu a Suluské ostrovy.
Životní prostředí: Především původní nenarušené lesy. Příležitostně si hledá potravu na otevřených plochách polí a okrajů lesa.

Chov

Chov kakadua filipínského rozhodně není snadný. Mladí ptáci mají během prvního velikého pelichání sklon k poruchám tvorby peří, které nezřídka vedou k jejich úhynu. Při nákupu je třeba pečlivě vybírat toho nejzdravějšího jedince. Hlas kakadua filipínského je celkem snesitelný, ozývá se hlavně ráno a večer. K chovu je velmi vhodná prostorná venkovní voliéra s vytápěným domkem, protože tento druh rád a dobře létá. Jednotlivě chovaní kakaduové mají sklon ke škubání peří.

Odchovy

Odchovy dosud spíše výjimečné. První odchov se zdařil v roce 1974 W. Eichelbergerovi ve Švýcarsku. Kakadu filipínský je při výběru partnera velmi vybíravý. Samci se během období rozmnožování stávají agresivními často i vůči své partnerce, které dokonce někdy mohou způsobit poranění. Snůšku tvoří 2 až 3 vejce. Sezení trvá asi 30 dní. Mláďata opouštějí hnízdo přibližně po 60 dnech. Uvádí se křížení mezi kakaduem filipínským a inkou.

Názvy ve světě

Kakadu filipínský

Latinsky: Cacatua haematuropygia, Anglicky: Red-vented Cockatoo, Německy: Rotsteißkakadu, Dánsky: Filippinsk Kakadu, Španělsky: Cacatúa Filipina, Finsky: filippiinienkakadu, Francouzsky: Cacatoès des Philippines, Italsky: Cacatua dal sottocoda rosso, Japonsky: firipin'oumu, Japonsky 2: フィリピンオウム, Holandsky: Filippijnse Kaketoe, Norsky: Filippinerkakadu, Polsky: kakadu filipinska, Rusky: Филиппинский какаду, Slovensky: kakadu bielozobý, Švédsky: Filippinsk kakadua, Čínsky: 菲律宾凤头鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu bílýKakadu brýlovýKakadu černýKakadu goffinůvKakadu havraníKakadu hrabavý (tenkozobý)Kakadu inkaKakadu moluckýKakadu naholícíKakadu palmový

Podělte se s námi o názor na tento text →