Aktuálně: 6 311 inzerátů161 027 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Kakadu palmový

Probosciger atterimus

Kakadu palmový

Probosciger atterimus

Kakadu palmový

  • Výskyt: Nová Guinea, Austrálie
  • Velikost: 60cm
  • Hmotnost: 700-900g
  • Kroužek: 16 mm
  • Počet vajec: 1 ks
  • Inkubační doba: 30 dní trvá inkubační doba, po 8 týdnech mladí vylétávají
  • Potrava: speciální směs pro kakadu
  • Cena: Obtížně dostupný druh, čemuž odpovídá vysoká cena
Kakadu palmový
Kam se řadí?

Kakadu palmový

Taxonomie

  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Cacatuidae - kakaduovití
  • Podčeleď: Cacatuinae - kakaduové
  • Rod: Probosciger - kakadu
Kakadu palmový
Kde žije?

Kakadu palmový

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Luboš Tomiška 17.09.2013, 13:29
92 464 2 minuty čtení

Život v přírodě

Areál přirozeného výskytu zasahuje na území Nové Guiney a severního Queenslandu. Žije především v pralesech v nadmořské výšce okolo 1300m, kde vytváří skupiny o 2-3 jedincích. Živí se palmovými ořechy, různými semeny a druhy ovoce, pupeny, atd…Hnízdí poměrně vysoko v dutinách stromů. Narozdíl od ostatních kakadu není hlučný. Řadí se mezi kriticky ohrožené druhy- CITES I. Dožívá se až 50 let.

Popis

Celé opeření černé s šedo-zeleným nádechem. Líce mají masovou barvu. Na hlavě má stejně jako ostatní kakaduové chocholku. Obě pohlaví zbarvena stejně, samice má akorát kratší zobák. Dorůstá 60-70 cm.

Početní stav v Evropě a chov

Kakadu palmový se vzácně dováží, poprvé tomu bylo v roce 1860 do zoo v Amsterodamu. Při dovozu byl problém s uvykáním na novou stravu. Odchovy se daří minimálně a pouze ve speciálních odchovných stanicích, kde jsou stanovena přísná hygienická opatření a celé prostředí je sterilizováno, tím se zabrání průchodu patogenních bakterií a virů. O návštěvě jedné takové stanice pohovořil Rudolf Vít ve článku: Zajímavosti z chovu kakadu palmového, rád bych vám z něj něco citoval, ale s autorem bohužel nejsem momentálně v kontaktu a tak nemůžu bez dovolení publikovat úryvky jeho článku. Beztak vám povím některé zajímavosti z jeho chovu. Po velmi intenzivním toku samce klade samička vždy!! pouze jedno podlouhlé vejce, na kterém sedí 31-35 dní, informace o etologii ještě nejsou zcela ustálené, i přestože je jejich odchov v zajetí bedlivě sledován. Ve většině případů je v zajetí praktikován umělý odchov a to hlavně proto, že nejsme schopni nabídnout optimální stravu pro krmící rodiče. K úplné soběstačnosti potřebují mladí kakaduové palmoví minimálně 8 měsíců. Jak už bylo zmíněno chov těchto papoušků je velmi problematický ale pokud vím správně, tak v ČR již byl zaznamenám odchov těchto ptáků.

Poddruhy

Zatím jsou známé poddruhy: aterrimus, goliath a stenolophus.

Názvy ve světě

Kakadu palmový

Latinsky: Probosciger atterimus, Anglicky: Palm Cockatoo, Německy: Palmkakadu, Arakakadu

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu bílýKakadu brýlovýKakadu černýCharmozín palmovýKakadu filipínskýKakadu goffinůvKakadu havraníKakadu hrabavý (tenkozobý)Kakadu inkaKakadu molucký

Podělte se s námi o názor na tento text →