Aktuálně: 5 297 inzerátů170 982 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Kakadu goffinův

Cacatua goffini

Kakadu goffinův

Cacatua goffini

Kakadu goffinův

  • Výskyt: Souostroví Tanimbar v blízkosti Nové Guineje
  • Velikost: 32 cm
  • Hmotnost: 300-450 g
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Inkubační doba: 26-28 dnů
  • Potrava: Semena, plody, ořechy
  • Cena: 15 000 Kč/ks
Kakadu goffinův
Kam se řadí?

Kakadu goffinův

Taxonomie

  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Cacatuidae - kakaduovití
  • Podčeleď: Cacatuinae - kakaduové
  • Rod: Cacatua - kakadu
Kakadu goffinův
Kde žije?

Kakadu goffinův

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 17.09.2013, 11:31
20 936 2 minuty čtení

Vzhled

Základní zbarvení peří samců je bílé, uzdička růžová, na hlavě nechybí malá oblá chocholka. Spodní strana křídel i ocasu žlutavá, neopeřený kroužek kolem oka šedobílý, zobák žlutobílý, nohy světle hnědé, duhovka černá.
Samice je podobná samci ale s hnědočervenou duhovkou.

Rozšíření

Kakadu Goffinův obývá výhradně souostroví Tanimbar v blízkosti Nové Guineje.

Životní prostředí

Ve volné přírodě obývá tento kakadu především lesy, zřídkakdy zaletuje na otevřené pláně.

Chov

Kakadu Goffinův je jedním z nejmenších kakaduů. Zdá se, že mezi chovateli není příliš populární, protože se o něm v posledních letech v odborných časopisech příliš nepsalo. Jedná se o nenáročný a poměrně odolný druh. Může přezimovat i v mírně vytápěném domku, pokud je suchý a bez průvanu. Kakadu Goffinův ale potřebuje hodně klovat a jeho hlas je silný. V malém prostředí trpí škubáním peří a i při párovém chovu. Jednotlivý pták se snadno ochočí a naučí se různým kouskům.

Odchovy jsou vzácné. Tito kakaduové mají spíše nenápadné námluvy doprovázeny u obou pohlaví klepáním zobáku. Snůška sestává ze 2 až 3 vajec. Sezení trvá 26 až 28 dní. Není přesně známo, kdy mladí opouštějí hnízdo. Údaje kolísají mezi počtem 60 až 85 dnů.

Názvy ve světě

Kakadu goffinův

Latinsky: Cacatua goffiniana, Anglicky: Tanimbar Corella, Německy: Goffinkakadu, Dánsky: Tanimbarkakadu, Španělsky: Cacatúa de las Tanimbar, Finsky: tanimbarinkakadu, Francouzsky: Cacatoès de Goffin, Italsky: Cacatua di Goffin, Japonsky: shirobitaijioumu, Japonsky 2: シロビタイムジオウム, Holandsky: Goffins Kaketoe, Norsky: Tanimbarkakadu, Polsky: kakadu bialooka, Rusky: Какаду Гоффина, Slovensky: kakadu Goffinov, Švédsky: Tanimbarkakadua, Čínsky: 戈氏凤头鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu bílýKakadu brýlovýKakadu černýKakadu filipínskýKakadu havraníKakadu hrabavý (tenkozobý)Kakadu inkaKakadu moluckýKakadu naholícíKakadu palmový

Podělte se s námi o názor na tento text →