Aktuálně: 4 340 inzerátů189 164 diskuzních příspěvků17 953 uživatelů

Kakadu hrabavý (tenkozobý)

Cacatua pastinator

Kakadu hrabavý (tenkozobý)

Cacatua pastinator

Kakadu hrabavý (tenkozobý)

  • Výskyt: Austrálie
  • Velikost: 45 cm
  • Hmotnost: 700-860 g
  • Kroužek: 12 mm
  • Počet vajec: 3-5 ks
  • Inkubační doba: 23-24 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Kakadu hrabavý (tenkozobý)
Kam se řadí?

Kakadu hrabavý (tenkozobý)

Taxonomie

  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Cacatuidae - kakaduovití
  • Podčeleď: Cacatuinae - kakaduové
  • Rod: Cacatua - kakadu
Kakadu hrabavý (tenkozobý)
Kde žije?

Kakadu hrabavý (tenkozobý)

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 17.09.2013, 12:18
15 306 2 minuty čtení

Popis

Kakadu hrabavý, nebo rovněž kakadu tenkozobý, dorůstá v dospělosti délky až 45 cm a hmotnosti v rozmezí 700 - 860 g. Zbarvení tohoto kakadu je bílé, pouze ocas má nádech dožluta nebo dorůžova. Oči jsou tmavě hnědé s velkou lysou modrou skvrnou okolo. Zobák má šedou barvu a nad ním je malá červená skvrna. Končetiny jsou šedé.

Poddruhy

Cacatua pastinator pastinator
Cacatua pastinator derbyi

Život v přírodě

Domovinou tohoto druhu je Austrálie, kde obývá otevřené lesy, zemědělskou krajinu a zdržuje se i poblíž měst a zahrad. Žije ve velkých hejnech. Světová populace je odhadována na 3000 jedinců. V minulosti byli tráveni zemědělci, což je nyní zakázáno. Právě velká výměra zemědělských ploch má za následek úbytek jejich přirozených hnízdišť. Chovná sezóna v přírodě začíná v srpnu.

Chov

Kakadu hrabavý vyžaduje velké voliéry, jako minimální délka se doporučuje 4,5 metru. Jde o hlučného papouška, který se při dobré péči dožívá i 50 let. Hnízdní budka musí mít značné rozměry vzhledem k jejich velikosti, základna 35 x 35 cm a výška 90 cm. Samice snese na dno budky 3 - 5 vajec, ze kterých se mláďata líhnou po 23 - 24 dnech. Čerstvě vylíhlý kakadu hrabavý má hmotnost 17 g. Oba rodiče poté krmí mláďata dalších 8 týdnů.

Krmivo

Směs semen ovsa, světlice barvířské, omezené množství slunečnice (nejlépe máčené nebo klíčené), naklíčené fazole a luštěniny, vařené čočky. Dále předkládáme zelené listy mangoldu, hlávkového salátu, pampelišky, ptačince prostředního a další zeleninu jako mrkev, celer, cuketu, zelené fazolky a hrášek v lusku, kukuřici. Z ovoce jsou vhodné například jablka, pomeranče, hrušky, banány. Z ořechů vlašské, lískové, pekanové a pražené arašídy.

Názvy ve světě

Kakadu hrabavý (tenkozobý)

Latinsky: Cacatua sanguinea, Anglicky: Little Corella, Německy: Nacktaugenkakadu, Dánsky: Nøgenøjet Kakadu, Španělsky: Cacatúa Sanguínea, Finsky: lähdekakadu, Francouzsky: Cacatoès corella, Italsky: Piccola corella, Japonsky: akabitaimujioumu, Japonsky 2: アカビタイムジオウム, Holandsky: Naaktoogkaketoe, Norsky: Korellakakadu, Polsky: kakadu sinooka, Rusky: Гологлазый какаду, Slovensky: kakadu ružovkastý, Švédsky: Barögd kakadua, Čínsky: 小凤头鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Kakadu bílýKakadu brýlovýKakadu černýKakadu filipínskýKakadu goffinůvKakadu havraníKakadu inkaKakadu moluckýKakadu naholícíKakadu palmový

Podělte se s námi o názor na tento text →