Aktuálně: 5 570 inzerátů168 426 diskuzních příspěvků17 661 uživatelů

Kakadu molucký a jeho chov

Kakadu molucký a jeho chov
Ing. Zbyněk Pokorný 18.02.2016, 18:30
7 013 5 minut čtení

Kakadu molucký dosahuje délky těla až 52 centimetrů a hmotnosti kolem jednoho kilogramu. Tyto hodnoty z něj dělají největšího z bílých kakadu. Pohlaví u dospělých ptáků můžeme rozlišit dle barvy oční duhovky.

Jak napovídá druhový název, vyskytuje se na Moluckých ostrovech, ležících v Indonésii. Mezi českými chovateli papoušků není kakadu molucký příliš rozšířen. Dle statistiky CITES u nás bylo v roce 2015 chováno 170 kusů těchto vzácných papoušků. Počty pozvolna rostou, v roce 2012 bylo v ČR 140 kusů, v roce 2013 pak 148 kusů, v roce 2014 bylo v ČR 161 kusů těchto papoušků. Stav kakadu moluckého stoupá i navzdory vyšším nárokům na chovné zařízení a krmivo. Důležitým atributem k úspěšnému chovu je velikost chovného zařízení. Délka 7 metrů, šířka 3 metry a výška 2,5 metru jsou pro tyto velké papoušky optimálními rozměry.

Krmivo

Co se týče krmné dávky, je kakadu molucký poměrně vybíravým papouškem. Na plnohodnotnou a vyváženou potravu, musíme ptáky postupně navykat. Více chovatelů kakaduů se shodlo, že nejlepších výsledků dosahují v případě, kdy mohou své svěřence krmit vícekrát denně. Takto se to praktikuje i v zoologických zahradách nebo ptačích parcích.

První ranní krmení má být složeno především z ovoce a zeleniny – nakrájená jablka, pomeranče, hruška, mrkev, banány, rajčata, červená řepa, papáje apod. Jako doplněk lze podávat granule od známých firem.

Druhé odpolední krmivo zastupují vesměs suchá semena s ořechy a vařenými boby. Pokud v miskách nezbylo z ranního krmení vůbec nic, lze ještě odpoledne dodat trochu granulí.

V neposlední řadě potřebují dostatek čerstvých větviček pro okusování jejich silnými a mohutnými zobáky.

Pár kakadu moluckých Pár kakadu moluckých commons.wikimedia.org

Chov a odchov

Pro zdárný odchov není nutná přírodní kmenová budka. Lze ji sestavit i ze silné překližky (síla aspoň 2 cm). Těmto papouškům vyhovují rozměry dna 45x45 centimetrů a výška 80 centimetrů. U spodku budky vytvoříme kontrolní dvířka, kterými se musí protáhnout ruka chovatele. Vletový otvor volíme o průměru dvacet centimetrů. Pro snazší vstup a výstup papoušků z budky, upevníme pruh pletivo pod vletový otvor. Na dno budky se hodí nakrátko nařezané slabé větve ovocných stromů a hrubé hobliny. Pár si pak větvičky i hobliny rozštípe dle jejich představ.

Pár kakaduů moluckých může zahnízdit kdykoliv v průběhu roku, proto musíme zajistit v chovném zařízení po celý rok optimální teplotu. Z Anglie je znám případ, kdy při vzorné krmné dávce snášela samice vejce každý měsíc po dobu jednoho roku. Chovatel tato vejce odebíral a líhnul v umělé líhni. Mladé papoušky pak ručně dokrmoval.

„Počet kakadu moluckých

v ČR mírně stoupá“

Průměrná snůška čítá od jednoho do tří vajec, nejčastěji dvě. Rodiče zasednou ihned na první snesené vejce a v zahřívání se střídají. Délka inkubace se pohybuje od 28 do 30 dnů. Pokud bude chovatel páru vejce odebírat, budou hnízdit opakovaně. Ze zkušeností zahraničních chovatelů vyplývá, že při odběru vajec, zahnízdí pár v témže roce minimálně čtyřikrát. Je na každém chovateli, aby zvážil, zda je to pro jeho pár vhodná cesta. Samici to rozhodně značně vyčerpává. Naštěstí tyto velké papoušky chovají zkušení chovatelé, kteří vědí, co si mohou ke svému páru dovolit.

Čerstvě vylíhlé mládě je ochmýřeno žlutavým chmýřím a váží 15-20 gramů. Pokud necháte odchov na rodičích, opouští mladí budku po 12-14 týdnech. Kroužek o průměru 14 milimetrů nasazujeme mláďatům ve dvou až třech týdnech. Chovatel musí průběh hnízdění a odchovu pravidelně monitorovat. Rodiče mohou být v tomto období vůči chovateli velmi agresivní. Pro kontrolu je tedy ideální doba, kdy jsou oba ptáci mimo budku.

V případě umělého odchovu, se nastavuje teplota na 37,4 °C. Tři dny před plánovaným líhnutím se tato hodnota sníží na 36,6 °C. Vlhkost vzduchu se musí pohybovat kolem 55 % a po naklubání se pak zvýší až na 90 %. Obracení vajec se provádí několikrát denně do prvního naklubání, poté už není vhodné vejce jakkoliv přetáčet. Ze skořápky se mládě vyloupne do 48 hodin od počátku líhnutí. Po vylíhnutí se nechává ještě několik hodin v inkubátoru, aby mu oschlo chmýří. Po přendání do odchovny vyžaduje teplotu 36 °C a po třech dnech ji vždy snížíme o 1 °C. První krmivo by mělo čerstvě vylíhlé mládě přijmout po dvanácti hodinách od vylíhnutí. Zahraniční chovatelé preferují k umělému dokrmování krmiva od značek Kaytee či Pretty Bird. Na obalu každé z nich, je uvedeno přesné dávkování. Ručně dokrmovaný kakadu molucký těžko přechází na pevnou stravu. Přechod na samostatnou výživu může trvat i dlouhou dobu. Není špatné k takovým mláďatům přidat starší ptáky, od kterých se louskání semen naučí.

Pár kakadu moluckých

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat