Sojkovci, bulbulové a spol.
Tito zástupci řádu pěvci patří k pozoruhodným a málo obvyklým ptákům, kteří se k nám ještě nedávno dováželi tak početně, že byli cenově dostupní a mohl je získat každý zájemce o chov hmyzožravých a...
Tito zástupci řádu pěvci patří k pozoruhodným a málo obvyklým ptákům, kteří se k nám ještě nedávno dováželi tak početně, že byli cenově dostupní a mohl je získat každý zájemce o chov hmyzožravých a...
Minule jsme si představili oblíbené australské rosely, papoušky střední velikosti. Neméně rozšíření a populární mezi chovateli jsou také menší zástupci dvou rodů – Neophema (česky nejznámější jako neofémy) a...
Každý chovatel má své zkušenosti, které rád předá ostatním chovatelům, aby se mohli inspirovat ve stavbě chovných zařízení, způsobu chovu, krmení apod. Jsem tomu rád, neboť i já vždy uvítám nové postřehy, které...
Domovinou této nenápadné amadiny je Afrika i Asie, a to od Senegalu přes Súdán do severovýchodní Afriky, jihozápadní Arábie až do Afghánistánu, Indie a Cejlonu. Velikost dospělého ptáčka je cca 11 cm.Dle zevnějšku...
Již dříve jsme upozorňovali na skutečnost, že u mnoha zkušených a dlouholetých chovatelů papoušků jejich kolekce doplňují a někdy dokonce nahrazují zástupci jiných ptačích řádů. Vedle holubů si své místo na slunci...
Ve volné přírodě obývá amadina diamantová Austrálii. Vrch těla má hnědý, kostřec a vrchní krovky ocasní ohnivě červené, uzdičku červenou. Strany hlavy a celá spodina je čistě bílá. Přes vole se táhne napříč...
Většina chovatelů ptáků začíná s chovem od mládí, postupně získávají zkušenosti a posléze přijde doba, kdy ptákům rozumí a mohou si pak dovolit i náročnější druhy. Jde však o ten samý začátek, kdy vás ta...
Vážení zájemci o chov exotického ptactva, dovolte mi, abych zde napsal pár řádků k základům chovu exotů. Těchto pár řádků čerpám z osobních zkušeností, z vyprávění kolegů - chovatelů a odborné literatury....
Domovinou tohoto 13 cm velikého ptáčka je stepní oblast západní Afriky, jižní Súdán, severní a severovýchodní Etiopie. V době hnízdění žije pouze v párech, jinak se shlukuje v hejna. Je to čiperný tvoreček,...
PopisAlexandři malí (Psittacula krameri) pochází z jižní Asie a jejich výskyt dosahuje až do Afriky. Nyní obývá i Evropu, kde je považován za invazivní druh. V Asii a Africe vyhledávají listnaté oblasti. V Indii žijí i v...