Aktuálně: 6 013 inzerátů162 957 diskuzních příspěvků17 582 uživatelů

Bramborníček hnědý

Saxicola rubetra

Bramborníček hnědý

Saxicola rubetra

Bramborníček hnědý

  • Výskyt: Evropa
  • Hmotnost: 14-22 g
  • Počet vajec: 5-6 ks
  • Inkubační doba: 12-13 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Hmyz, pavouci
Bramborníček hnědý
Kam se řadí?

Bramborníček hnědý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Muscicapidae - lejskovití
  • Podčeleď: Saxicolinae
  • Rod: Saxicola - bramborníček
Bramborníček hnědý
Kde žije?

Bramborníček hnědý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
3 607 2 minuty čtení

Znaky

Sameček má smetanově žluté hrdlo a nad okem světlý proužek, při letu je nápadný bílý kostřec. Samička je bledší barvy.

Prostředí

Podobně jako bramborníček černohlavý žije i bramborníček hnědý na vlhkých lukách s vtroušenými skupinami křovisek. V krajích obhospodařovaných stroji, kde byly rozorány meze, oba druhy mizí, aniž by se objevily někde jinde. Bramborníček hnědý podléhá přeměnám krajiny o něco později než bramborníček černohlavý. Útočiště nachází na pár let tam, kde je vlhký luční pozemek zalesňován do doby, dokud se porost nezapojí.

Rozmnožování

Zpěv je nenápadný, ptáček jej však z vyčnívající větve přednáší velmi vytrvale. Lehoučkého bramborníčka udrží i stéblo trávy. V době toku zpívá sameček i vletu. Samička staví hnízdečko při zemi v nejhustší vegetaci, aby nebylo vidět shora. Přesto polovinu snůšek objeví plenitelé hnízd a zničí je. Největšími škůdci jsou straky a vrány. Ptáci hnízdí v květnu a v červnu, na 5 nebo 6 vajíčkách dlouhých 19 mm sedí 12 až 13 dní, mláďata zůstávají na hnízdě téměř dva týdny. Mladí ptáci dovedou létat až ve stáří 17 až 19 dnů. Rodiče prozrazují blízkost hnízda rozčileným odváděním pozornosti.

Potrava

Bramborníček hnědý loví hmyz a pavouky.

Všeobecně

Bramborníček hnědý a černohlavý patří do čeledi drozdovitých a vyznačují se přímým držením těla, potřásají ocásky a sedají na koncích větví. Mláďata se podobají samicím, jsou však skvrnitá.

Na podzim přepelichají bramborníčci hnědí do zimního šatu, celkové opeření pak působí matněji a je hnědší. Krátce nato, když se mláďata ze druhé snůšky osamostatní, dochází k podzimnímu tahu. Bramborníčci hnědí přezimují v Africe a v březnu zase táhnou zpět na sever.

Názvy ve světě

Bramborníček hnědý

Anglicky: Whinchat, Dánsky: Bynkefugl, Francouzsky: Traquet tarier, Holandsky: Paapje, Chorvatsky: Smeđoglava travarka, Islandsky: Vallskvetta, Italsky: Stiaccino, Maďarsky: Rozsdás csaláncsúcs, Německy: Braunkehlchen

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek hnědýEmu hnědýDatel hnědýPáchník hnědýKrajník hnědýLuňák hnědýSup hnědýKulík hnědýBramborníček černohlavýIbis hnědý

Foto: http://www.vogelwarte.ch

Podělte se s námi o názor na tento text →