Aktuálně: 4 342 inzerátů183 139 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Kulík hnědý

Charadrius morinellus

Kulík hnědý

Charadrius morinellus

Kulík hnědý

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 20-24 cm
  • Hmotnost: 90-140 g
  • Počet vajec: 3 ks
  • Inkubační doba: 22-26 dnů
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Potrava: Hmyz, bobule, plody a listy
Kulík hnědý
Kam se řadí?

Kulík hnědý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Charadriidae - kulíkovití
  • Rod: Charadrius - kulík
Kulík hnědý
Kde žije?

Kulík hnědý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2014, 20:50
3 457 2 minuty čtení

Znaky

V létě je kulík hnědý zbarven výrazně - díky dvoubarevnému pruhu na hrudi, rezavě červenému břichu a bílému pruhu nad okem jej nelze zaměnit V zimním šatě jsou všechny barvy nevýrazné, ale proužek na hrudi a nad okem jsou stále patrné. Kulík hnědý je pták velký jako drozd.

Prostředí

Tundra a vysoké polohy jižních evropských pohoří, která mají charakter tundry. Hnízdí vzácně v hřebenné oblasti Krkonoš a v Alpách. Ve střední Skandinávii severně od stromové hranice, většinou v blízkosti odtávajících sněhových polí.

Rozmnožování

Tři, často i dvě vejce ve vyhrabané jamce. Vejce klade v červnu, má jen jednu snůšku v roce, ale další snůšky nejsou vyloučeny. Sameček a zpočátku i samička sedí na vejcích 22 až 26 dní. Jsou-li mláďata ohrožena, pták nápadně odvádí nepřítele od svého hnízda, tj. chová se tak, jakoby byl poraněný a láká jej odsud. Když sedí kulík na vejcích, prchá před člověkem asi na vzdálenost 50 m. Když se pak klidně posadíme v blízkosti hnízda, pták se brzy vrací a nakonec se loudavě přiblíží, až se jej člověk může dotknout. Když sedí kulík hnědý na hnízdě, nechá se dokonce krmit mouchami. Mláďata se klubou většinou v červenci, poslední mladí ptáci vylétají v srpnu. Zdá se, že mláďata vodí jen sameček, zatímco samička opouští hnízdiště již dříve.

Potrava

Hlavně hmyz, dále bobule, plody a listy.

Všeobecně

Za tahu přelétají ptáci Evropu a přezimují v oblasti Středozemního moře. Zdá se, že mnozí ptáci jsou velmi důvěřiví, to však neplatí, svedou-li je jiní ptáci k útěku. Za tahu rádi odpočívají na úhorech, ale nikoli u vody.

Názvy ve světě

Kulík hnědý

Anglicky: Eurasian Dotterel, Dánsky: Pomeransfugl, Finsky: Keräkurmitsa, Francouzsky: Pluvier guignard, Holandsky: Morinelplevier, Chorvatsky: Šareni kulik, Islandsky: Fjalllóa, Italsky: Piviere tortolino, Maďarsky: Havasi lile, Německy: Mornell-Regenpfeifer, Norsky: Boltit

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek hnědýEmu hnědýDatel hnědýPáchník hnědýKrajník hnědýLuňák hnědýSup hnědýKulík zlatýBramborníček hnědýIbis hnědý

Foto: http://ibc.lynxeds.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →