Aktuálně: 4 352 inzerátů189 396 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Kulík bledý

Pluvialis squatarola

Kulík bledý

Pluvialis squatarola

Kulík bledý

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 26-30 cm
  • Hmotnost: 180-320 g
  • Počet vajec: 4 ks
  • Inkubační doba: 25 dnů
  • Průměr kroužku: 5,8 mm
  • Potrava: Hmyz, semena
Kulík bledý
Kam se řadí?

Kulík bledý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Charadriidae - kulíkovití
  • Rod: Pluvialis - kulík
Kulík bledý
Kde žije?

Kulík bledý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.07.2014, 08:00
2 443 2 minuty čtení

Znaky

Tvarem těla je kulík bledý podobný kulíku zlatému, působí však zavalitěji. V létě jej poznáme podle temné černi spodní části těla a bělošedé části horní. Když protahují, můžeme se s nimi setkat i na středoevropských pobřežích, vzácněji i ve vnitrozemí. Většinou odpočívají na štěrkovitých březích, na dně vypuštěných rybníků, na nerozoraných polích, nebrodí se však v bahně. Za tahu se zdržují v malých skupinách nebo i ve společnosti čejek, kulíků zlatých, jespáků bojovných nebo jespáků malých a jiných současně táhnoucích bahňáků. Jarní tah v dubnu a v květnu je ve střední Evropě málo nápadný, přestože část ptáků už táhne ve svatebním šatu. Za podzimního tahu během září a října, výjimečně až do prosince mají ptáci už prostý šat zimní. Chladné roční období tráví ptáci na písečných a kamenitých mořských březích takřka všech tropických zemí až za rovníkem.

Rozmnožování

Ptáci se na hnízdišti objevují hned po roztáni sněhu v první polovině června a o něco později se párují. Hnízdění začíná v poslední třetině června. Hnízdící ptáci prozradí své hnízdo tím, že se pokoušejí předstírat poranění.

Potrava

Na severu loví kulík bledý hmyz a jako přílohu má semena, v moři jsou mu k dispozici drobní korýši, plži a škeble.

Názvy ve světě

Kulík bledý

Anglicky: Grey Plover, Finsky: Tundrakurmitsa, Francouzsky: Pluvier argenté, Holandsky: Zilverplevier, Chorvatsky: Zlatar pijukavac prolaznica, Islandsky: Grálóa, Italsky: Pivieressa, Maďarsky: Ujjaslile, Německy: Kiebitzregenpfeifer, Norsky: Tundralo, Polsky: Siewnica, Portugalsky: Tarambola-cinzenta, Rumunsky: Ploierul argintiu

Mohlo by vás také zajímat

Kulík zlatýKulík hnědýKulík říčníKulík mořskýKulík písečný

Foto: http://www.jaxshells.org

Podělte se s námi o názor na tento text →