Aktuálně: 4 383 inzerátů184 535 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Kulík písečný

Charadrius hiaticula

Kulík písečný

Charadrius hiaticula

Kulík písečný

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 19 cm
  • Hmotnost: 40-80 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 22-25 dnů
  • Průměr kroužku: 4 mm
  • Potrava: Drobní živočichové
Kulík písečný
Kam se řadí?

Kulík písečný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Charadriidae - kulíkovití
  • Rod: Charadrius - kulík
Kulík písečný
Kde žije?

Kulík písečný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.07.2014, 08:00
2 747 2 minuty čtení

Znaky

Pták dlouhý 19 cm, asi jako skřivan. Ve svatebním šatu jej poznáme podle černého pruhu na hrudi, jasně žlutých noh a zobáku, který je na špičce černý a při základně žlutý. Za letu má kulík písečný nápadný světlý pruh na křídlech. V zimním šatu je velmi podobný ostatním kulíkům, od nichž se liší světlýma nohama a vyšší bílou skvrnou na čele.

Prostředí

V době hnízdění na písčitých březích, hlavně u moře, na severu i při sladkých vodách, jednotlivě i na slaných nebo hořkých jezerech. V Anglii je stálým ptákem, jinde tažným a v zimě je hojný na všech mořských pobřežích mírného a tropického pásma. Ve vnitrozemí střední Evropy se objevuje jen za průtahu, hnízdí tu jen zcela výjimečně. Odpočívá na písčitých nebo štěrkovitých březích řek a jezer. Táhne v noci, kdy můžeme zaslechnout shůry jeho melancholické volání za tahu.

Rozmnožování

Za toku vyluzuje kulík písečný sloku, která začíná pomalým trylkem, stupňuje se a doznívá jakýmsi jódlováním. Tento zpěv vyluzuje i za letu. Jeho hnízdo je jamka v písku, často vystlaná kaménky a obvykle blízko u čáry nejvyššího přílivu. Při sezení na vejcích se oba rodiče střídají v nepravidelných intervalech. Nejvýše 4 vejce (obvyklý počet) leží v hnízdě špičkou uprostřed. Sezení na nich trvá 22 až 25 dnů, dva dny před vylíhnutím mláďat praskají vaječné skořápky. Když hnízdící ptáky něco vyruší, předstírají poranění a odvádějí vetřelce od hnízda. Mláďata se díky svému ochrannému zbarvení dovedou velmi dobře skrývat. Létat začínají ve stáří 22 až 23 dnů.

Potrava

Drobní živočichové v blízkosti vody, které ptáci vyklovávají ze země. V bahně ptáci často víří jednou nohou a pak sezobávají organismy, které pohybem nohy zvířili.

Názvy ve světě

Kulík písečný

Anglicky: Common Ringed Plover, Finsky: Tylli, Francouzsky: Grand Gravelot, Holandsky: Bontbekplevier, Chorvatsky: Kulik blatarić, Islandsky: Sandlóa, Italsky: Corriere grosso, Maďarsky: Parti lile, Německy: Sandregenpfeifer, Norsky: Sandlo

Mohlo by vás také zajímat

Kozlíček písečnýKulík zlatýKulík hnědýKulík říčníKulík mořskýKulík bledýJespák písečnýSekavec písečnýVakokrt písečnýŽralok písečný

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →