Aktuálně: 4 327 inzerátů190 226 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Kulík zlatý

Pluvialis apricaria

Kulík zlatý

Pluvialis apricaria

Kulík zlatý

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 25-28 cm
  • Hmotnost: 140-295 g
  • Počet vajec: 4 ks
  • Inkubační doba: 28-31 dnů
  • Průměr kroužku: 5,8 mm
  • Potrava: Hmyz, plži a červi
Kulík zlatý
Kam se řadí?

Kulík zlatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Charadriidae - kulíkovití
  • Rod: Pluvialis - kulík
Kulík zlatý
Kde žije?

Kulík zlatý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2014, 20:50
3 104 2 minuty čtení

Znaky

Kulík zlatý je o něco menší než čejka. V době hnízdění má černý krk a břicho, krk severské rasy je lemovaný bíle. Mimo dobu hnízdění je kulík zlatý nenápadný pták se žlutě skvrnitým hřbetem.

Prostředí

Kulík zlatý patří do skupiny bahňáků, kteří žijí převážně u vod. Pták hnízdící ve vřesovištích a tundrách, ale vždy v krátkostébelné vegetaci, takže když sedí na vejcích, má po okolí volný vý-hled. V době tahu se vyskytuje kulík zlatý u moře a ve středoevropském vnitrozemí.

Rozmnožování

Na počátku období rozmnožování začínají kulíci zlatí pelichat a získávají mnohem výraznější zbarvení, samečci například mají typicky tmavou hruď. Dosud nespárovaní ptáci si najdou protějšky většinou krátce po příletu ze zimovišť. Jednou utvořené páry spolu obvykle vydrží celý život. Ve hnízdišti je hlavním úkolem samečka hájení území, čemuž se věnuje s příkladnou horlivostí. Často se přitom dostane do sporů s jinými samečky. Když je území konečně obhájeno, vyhloubí do půdy několik mělkých důlků. Samička si pak jeden z nich vybere jako místo pro hnízdo. Během tohoto rozhodování se odehrává poměrně složitý tok, který je zakončen pářením. Samička pak vybraný důlek poněkud rozšíří, vystele a po třech týdnech do něho během jediného dne snese tři vajíčka. V sezení na vejcích se oba ptáci střídají různým způsobem: někdy sedí před den sameček a na jeho místo se večer posadí samička, jindy se oba rodiče v sezení střídají v pravidelných intervalech již během dne. Po 28 až 31 dnech se líhnou mláďata, která se vyvíjejí velice rychle a brzy již doprovázejí rodiče na výpravách za potravou. Zatímco se mláďata věnují shánění potravy, drží rodiče hlídku. Ve věku jednoho měsíce umějí mladí kulíci zlatí létat a následujícího roku mohou již sami zahnízdit.

Názvy ve světě

Kulík zlatý

Anglicky: Golden Plover, Dánsky: Hjejle, Finsky: Kapustarinta, Francouzsky: Pluvier doré, Holandsky: Goudplevier, Chorvatsky: Troprsti zlatar, Islandsky: Heiðlóa, Italsky: Piviere dorato, Maďarsky: Aranylile, Německy: Goldregenpfeifer, Norsky: Heilo, Polsky: Siewka złota, Portugalsky: Tarambola-dourada, Rumunsky: Ploierul auriu mare, Slovensky: Kulík zlatý, Španělsky: Chorlito dorado, Švédsky: Ljungpipare

Mohlo by vás také zajímat

Aratinga sluneční - zlatýZlatý retrívrGekon zlatýBažant zlatýKřeček zlatý - syrskýZlatohlávek zlatýStřevlík zlatýKulík hnědýKulík říčníKulík mořský

Foto: http://atlas3.lintuatlas.fi

Podělte se s námi o názor na tento text →