Aktuálně: 5 055 inzerátů172 877 diskuzních příspěvků17 728 uživatelů

Jespák písečný

Calidris alba

Jespák písečný

Calidris alba

Jespák písečný

  • Výskyt: Pobřeží Arktidy
  • Délka: 18-20 cm
  • Hmotnost: 45-100 g
  • Počet vajec: 4 ks
  • Inkubační doba: 23-24 dnů
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Potrava: Měkkýši, korýši, rostliny
Jespák písečný
Kam se řadí?

Jespák písečný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Scolopacidae - slukovití
  • Rod: Calidris - jespák
Jespák písečný
Kde žije?

Jespák písečný

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 24.06.2014, 15:00
2 693 3 minuty čtení

Znaky

Velký je jespák písečný asi jako jespák obecný, dlouhý 18-20 cm. V zimě má spodní stranu těla téměř bílou, světle popelavě šedý hřbet a tmavá křídla s černou skvrnou na ručním kloubu křídel (ohbí křídla uprostřed jeho předního okraje). Ve všech šatech má v letu nápadné široké bílé pásky na křídlech a tmavá vnitřní ocasní pera mezi světlými vnějšími. V létě je opeření hřbetu černohnědé a pera jsou orámována rezavě, přední část čela a břicho mají ptáci vždy bílé. Zobák a nohy jsou leskle černé, chybí zadní prst. V období pelichání mohou různě pestře opeření jespáci píseční způsobit málo zkušenému pozorovateli značné potíže při určování. Jsou to tiší ptáci, jejich volání zní jako „cit". Ptáčkové utíkají na pobřeží před valícími se vlnami, a když voda opadá, běží za ní zpět. Přitom sezobávají vyplavené mořské živočichy. Obvykle potravu vyhledávají v malých společnostech, které běží před člověkem jdoucím po pobřeží, pak ale vylétají na moře a obloukem se zas jespák písečný vrátí k pobřeží. Často jsou velmi důvěřiví. Když sedíme nebo ležíme klidně na břehu, přiblíží se jespáci při pátrání po potravě k nám velice blízko. Jespáci píseční dovedou sice plavat, dobrovolně ale neplavou.

Prostředí

Hnízdí v arktické tundře, obvykle na písčitých pobřežích či na jiném písčitém podkladu. Za tahu se s nimi setkáme na písčitých a štěrkovitých březích, také na suchém podkladu několik metrů od vody. Vnitrozemím protahuje jespák písečný spíše vzácně, především od srpna do října, ještě vzácněji při zpátečním tahu, který v květnu dosahuje maxima.

Rozmnožování

Hnízdící páry se shromažďují na hnízdištích hned, jak roztaje sníh, a na prvních sněhu prostých vyvýšeninách kladou vejce. Samice klade v krátké přestávce dvakrát 4 vejce, ta pak dohromady téměř dvakrát přesahují hmotnost matky. Každý rodič pak sedí na jedné z obou snůšek a vyvádí vylíhlá mláďata. Když pak mláďata po 23 až 24 dnech sezení a několika týdnech, kdy je vodiče vodí, začnou létat, přichází už zase polární zima a nutí jespáky k odletu na zimoviště.

Názvy ve světě

Jespák písečný

Anglicky: Sanderling, Dánsky: Sandløber, Francouzsky: Bécasseau sanderling, Holandsky: Drieteenstrandloper, Chorvatsky: Bijeli žalar, Islandsky: Sanderla, Italsky: Piovanello tridattilo, Maďarsky: Fenyérfutó, Německy: Sanderling

Mohlo by vás také zajímat

Kozlíček písečnýKulík písečnýJespák malýJespák rezavýJespák křivozobýJespák šedýJespák mořskýJespák obecnýJespák bojovnýSekavec písečný

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →