Aktuálně: 4 429 inzerátů179 704 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Jespák obecný

Calidris alpina

Jespák obecný

Calidris alpina

Jespák obecný

  • Výskyt: Arktida
  • Délka: 18-22 cm
  • Hmotnost: 45-65 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Mlži, plži, korýši, červi, hmyz
Jespák obecný
Kam se řadí?

Jespák obecný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Scolopacidae - slukovití
  • Rod: Calidris - jespák
Jespák obecný
Kde žije?

Jespák obecný

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 27.06.2014, 20:55
3 017 2 minuty čtení

Znaky

Jespák obecný je o něco menší než špaček, podle míst, odkud pochází je dlouhý 18 až 22 cm. V létě jej od všech ostatních jespáků hned poznáme podle černého světle orámovaného břicha. V zimě je nenápadný. Má lehce prohnutý zobák, hnědošedou hruď. Je velmi společenský a čilý. Téměř celý den ptáci píchají zobákem do bahna nebo prohledávají bahno na dně mělkých vod. Je-li třeba plavou, především tehdy, vyplaší-li je dřemlík tundrový a vrhají se do vody. Přes poledne obvykle odpočívají a přitom stojí hustě vedle sebe těsně u vody se zataženými krky a hrudí namířenou proti větru.

Prostředí

Hojně jespák obecný hnízdí v Arktidě až do oblasti křovité tundry. Menší rasa žije i na Britských ostrovech a jako jediný jespák i na pobřeží Severního a Baltského moře. Vyhledává především zamokřené rozlehlé rašelinné a luční plochy. Za tahu vyhledává bahnité břehy všeho druhu. V zimě jej nalezneme na pobřeží západní i jižní Evropy i na březích Afriky až po rovník.

Rozmnožování

Na dalekém severu je možno slyšet zhruba hodinu zpěv tokajících samečků. Tokají někdy z vrcholu terénní vlny, někdy za letu, přičemž poletují sem tam nad hnízdištěm. Přitom neobvykle pohybují křídly a nakonec klesají s třepetáním k zemi. Hnízdo je dobře ukryté na nejsušším místě ve vlhkém prostředí. V kotlince, vystlané stébly, sedí začátkem nebo v polovině června ptáci na 4 vejcích.

Potrava

Mlži, plži, korýši, červi, hmyz, pavouci.

Názvy ve světě

Jespák obecný

Anglicky: Dunlin, Finsky: Suosirri, Francouzsky: Bécasseau variable, Holandsky: Bonte strandloper, Chorvatsky: Žalar cirikavac, Islandsky: Lóuþræll, Italsky: Piovanello pancianera, Maďarsky: Havasi partfutó, Německy: Alpenstrandläufer

Mohlo by vás také zajímat

Plochoještěr obecnýChameleon obecnýSatyr obecnýBažant obecnýRejsek obecnýRorýs obecnýDrvopleň obecnýTesařík obecnýSmrtník obecnýChroust obecný

Foto: http://www.luontoportti.com

Podělte se s námi o názor na tento text →