Aktuálně: 6 450 inzerátů160 556 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Jespák rezavý

Calidris canutus

Jespák rezavý

Calidris canutus

Jespák rezavý

  • Výskyt: Island, Aljaška, Sibiř
  • Délka: 26 cm
  • Hmotnost: 90-180 g
  • Počet vajec: 4 ks
  • Inkubační doba: 20-25 dnů
  • Průměr kroužku: 5,8 mm
  • Potrava: Drobní vodní živočichové
Jespák rezavý
Kam se řadí?

Jespák rezavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Scolopacidae - slukovití
  • Rod: Calidris - jespák
Jespák rezavý
Kde žije?

Jespák rezavý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.07.2014, 08:00
2 796 2 minuty čtení

Znaky

Zavalitý pták 26 cm dlouhý, velký jako drozd. V zimním šatu je jespák rezavý šedý s horní stranou podélně pruhovanou a s temnými konturami per a spodní stranou světle šedou. V letním šatu má sameček spodní stranu těla jednobarevně rezavě červenou, samička rezavě červenou s bělavými tečkami. Táhne v hejnech. Jespáci rezaví odpočívají v hustých hejnech často po tisících. V hustých hejnech i létají, takže si na ně dravci netroufají. Jednotliví ptáci mohou být velmi důvěřiví.

Prostředí

Pták hnízdící na Islandu, na Aljašce a místy na Sibiři. Hnízdí na sever od stromové hranice v kamenité a lišejníkové tundře, s oblibou v blízkosti tůněk a hlavně na vysočině, občas daleko od moře. Za tahu, hlavně v září, je můžeme ve velkém počtu pozorovat na pobřeží Severního moře, kdy už mají pravidelné zimní šat. Přezimují v okolí Středozemního moře a na pobřeží západní Afriky.

Rozmnožování

Ve svých omezených hnízdištích jsou velmi hojní. Hnízdo vyhrabávají v zemi travnaté i mokré tundry a spoře je vystýlají.

V červnu sameček létá a zpívá nad hnízdištěm, přitom se střídavě vznáší a třepetá se. Hnízdění probíhá v červnu a červenci. Na vejcích sedí jen sameček, samička čeká v blízkosti. Mnohých hnízdících samečků se můžeme dotknout. V hnízdě jsou 3 až 4 vajíčka dlouhá asi 42 mm. Staří ptáci vodí mláďata po bažinatých svazích.

Potrava

Na hnízdišti larvy komárů, červíci, za tahu drobní mlži, korýšci, hmyz. V nouzi konzumuje jespák rezavý i rostliny.

Názvy ve světě

Jespák rezavý

Anglicky: Red Knot, Dánsky: Islandsk Ryle, Finsky: Isosirri, Francouzsky: Bécasseau maubèche, Holandsky: Kanoet, Chorvatsky: Rđasti žalar, Islandsky: Rauðbrystingur, Italsky: Piovanello maggiore, Maďarsky: Sarki partfutó, Německy: Knutt

Mohlo by vás také zajímat

Jespák malýJespák písečnýJespák křivozobýJespák šedýJespák mořskýJespák obecnýJespák bojovnýTiti rezavýVřešťan rezavýBércoun rezavý

Foto: http://focusingonwildlife.com

Podělte se s námi o názor na tento text →