Aktuálně: 4 364 inzerátů188 675 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Bércoun rezavý

Elephantulus rufescens

Bércoun rezavý

Elephantulus rufescens

Bércoun rezavý

  • Výskyt: Východní Afrika
  • Délka: 12-12,5 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 50-60 g
  • Březost: 60 dnů
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Potrava: Drobní živočichové, plody, semena, bobule
Bércoun rezavý
Kam se řadí?

Bércoun rezavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Macroscelidea - bércouni
  • Čeleď: Macroscelididae - bércounovití
  • Podčeleď: Macroscelidinae - bércouni jemnosrstí
  • Rod: Elephantulus - bércoun
Bércoun rezavý
Kde žije?

Bércoun rezavý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
8 571 1 minuta čtení

Bércoun rezavý je šedý nebo hnědý s bílou spodní stranou. Tento rychlonohý živočich zkoumá opadanku dlouhým čenichem a lapá drobné bezobratlé, zejména termity, lepkavým jazykem, ale živí se také ovocem a jinými částmi rostlin. Tento druh si nestaví hnízda ani nehrabe žádné nory, ale používá stálé lovecké stezky, po nichž prchá před nepřáteli.

V dospělosti dorůstá tento druh délky těla 12-12,5 centimetrů, ocas je dlouhý od 10 do 16,5 centimetrů, hmotnosti dosahuje v rozmezí od 50 do 60 gramů.

Bércoun rezavý obývá východní Afriku; kde se konkrétně vyskytuje v suchých lesích a savanách. Je monogamní, jedinec každého pohlaví odhání své soupeře.

Bércouni (Macroscelidea) jsou řád drobných hmyzožravých savců endemických pro Afriku. Řád tvoří jediná čeleď bércounovití (Macroscelididae). Bércouni mají jisté rysy, které jsou blízké hmyzožravcům, na druhé straně mají i znaky naprosto odlišné. Mají kompletní bullae tympanicum, dobře vyvinuté endotympanicum, velká zygomata, naopak malé čichové laloky. Fosilní nálezy pocházejí pouze z Afriky, největší diverzity zažili v Miocénu (25 milionů let), ovšem za nejstarší nález se považuje Metoldobotes žijící v eocénu (50 milionů let).
 

Názvy ve světě

Bércoun rezavý

Anglicky: Rufous Elephant Shrew, Francouzsky: Macroscélide roux, Holandsky: Rosse olifantspitsmuis, Německy: Rotbraune Elefantenspitzmaus, Polsky: Ryjoskoczek rudawy, Rusky: Рыжий прыгунчик, Slovensky: Tenkonožec červenkavý, Swahilsky: Sange mdogo, Španělsky: Musaraña elefante hocicorta

Mohlo by vás také zajímat

Jespák rezavýTiti rezavýVřešťan rezavýBércoun zlatořitnýNetopýr rezavýKlokan rezavý

Foto: http://www.pinterest.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →