Aktuálně: 4 424 inzerátů179 667 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Klokan rezavý

Petrogale concinna

Klokan rezavý

Petrogale concinna

Klokan rezavý

  • Výskyt: Austrálie
  • Délka těla: 29-35 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 1,7 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Býložravec
Klokan rezavý
Kam se řadí?

Klokan rezavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Petrogale - klokan
Klokan rezavý
Kde žije?

Klokan rezavý

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
2 514 2 minuty čtení

Klokan rezavý patří mezi klokany skalní. Svým vzhledem se také podobá klokanu skalnímu. V dospělosti dorůstá délky těla pouze kolem 29-35 centimetrů a délky ocasu 22-31 centimetrů. Hmotnost dosahuje maximálně 1,7 kilogramu.

Klokan rezavý se ve volné přírodě vyskytuje v Austrálii, v severovýchodě západní Austrálie a v Arnhemské zemi. Nejčastějším přirozeným nepřítelem je orel běloprsý.

Svou noru opouští klokan rezavý převážně v noci, kdy vyhledává potravu – kapradinu nardoo (Marsilea crenata), která roste převážně na okraji tůní. Tato rostlina obsahuje až 26 % křemičitanů, což znamená, že je velmi tvrdá. Tímto značně trpí klokanovi zuby, které dorůstají kvůli velkému obrušování po celý klokanův život. Opotřebené zuby postupně vypadávají, následující zuby se v čelisti pohybují dopředu a nahrazují je, zatímco vzadu se vytvářejí nové. Tento způsob výměny zubů je společný všem druhům klokanů, obvykle však končí pátou stoličkou.

Klokan rezavý náleží do čeledi klokanovití (Macropodidae) jsou druhá největší čeleď vačnatců (po vačicovitých) s 54 druhy v 11 rodech. Nezahrnuje však klokánkovité, kteří mají samostatnou čeleď, přestože se velmi klokanovitým podobají.

Názvy ve světě

Klokan rezavý

Anglicky: Nabarlek

Mohlo by vás také zajímat

Jespák rezavýKlokanomyš spinifexováTiti rezavýVřešťan rezavýBércoun rezavýKlokan parmaKlokan rudýKlokan DoriůvKlokan velkýKlokan pruhovaný

Podělte se s námi o názor na tento text →