Aktuálně: 4 366 inzerátů188 852 diskuzních příspěvků17 948 uživatelů

Titi rezavý

Callicebus moloch

Titi rezavý

Callicebus moloch

Titi rezavý

  • Výskyt: Břeh Amazonky k Ekvádoru, Peru a Brazílii
  • Délka těla: 27-43 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 0,9-1,4 kg
Titi rezavý
Kam se řadí?

Titi rezavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Platyrrhini - ploskonosí
  • Čeleď: Pitheciidae - chvostanovití
  • Podčeleď: Callicebinae - titiové
  • Rod: Callicebus - titi
Titi rezavý
Kde žije?

Titi rezavý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
3 158 2 minuty čtení

Do rodu Calltcebus patří asi 20 druhu opiček, jimž se dříve říkalo vdovky. Všechny tyto druhy mají hustou měkkou srst, zavalité tělo, kratší končetiny a uši téměř ukryté v srsti. Titi rezavý má hnědě kropenatý hřbet, spodní části jeho těla jsou oranžové. Nenápadné zbarvení a pomalý pohyb dodává zvířeti bezpečnou kamufláž v nižších stromových patrech, kde žije. Samec a samice tvoří monogamní pár, který se neustále upravuje a společně chrání své území o rozloze zhruba 6-12 hektraů. Těsně před svítání si propletou ocásky a „zpívají“, tím si upevňují vzájemné svazky a rodinné vztahy a současně označují své území. Mláďata zůstávají s rodiči až tři roky a sameček nosí mládě a opatřuje mu potravu skoro po celý rok.

V dospělosti dorůstá titi rezavý délky těla v rozmezí od 27 až do 43 centimetrů, ocas začíná na 35 a končí na 55 centimetrech, hmotnost se u dospělých zvířat pohybuje od 900 gramů až do 1,4 kilogramu.

Titi rezavý obývá ve volné přírodě jižní břeh Amazonky k Ekvádoru a Peru a Brazílii; konkrétně se tento druh vyskytuje v bažinách a zaplavovaných tropických pralesích, zejména na okrajích.

Titi rezavý patří do skupiny dalších šesti až osmi druhů titiú, které obývají amazonský prales.
 

Názvy ve světě

Titi rezavý

Anglicky: Dusky Titi, Německy: Grauer Springaffe, Slovensky: Titi červenobruchý

Mohlo by vás také zajímat

Jespák rezavýVřešťan rezavýBércoun rezavýNetopýr rezavýKlokan rezavý

Foto: http://taxondiversity.fieldofscience.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →