Aktuálně: 6 449 inzerátů160 576 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Jespák mořský

Calidris maritima

Jespák mořský

Calidris maritima

Jespák mořský

  • Výskyt: Pobřeží severní Evropy, Islandu, Grónska
  • Délka: 21 cm
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 21-22 dnů
  • Potrava: Hmyz, pavouci, mořští plži
Jespák mořský
Kam se řadí?

Jespák mořský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Scolopacidae - slukovití
  • Rod: Calidris - jespák
Jespák mořský
Kde žije?

Jespák mořský

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
2 255 2 minuty čtení

Znaky

Jespák mořský je dlouhý 21 centimetrů, čili o něco větší než jespák obecný a nezaměnitelný díky žlutému zbarvení svých poměrně krátkých noh. Zdržuje se často ve společnosti kameňáčků pestrých. Jeho peří působí tmavěji a není rezavě zbarveno. Samičky jsou o něco větší než samečkové, dorůstají délky až 24 cm. Mimo dobu hnízdění se zdržují v malých skupinkách.

Prostředí

V létě se jespák mořský zdržuje na štěrkových pláních v blízkosti pobřeží nebo na tekoucích vodách, i na vlnobitím obnažených štěrkových úsecích. Nikde není hojný. Zatímco ostatní jespáci přečkávají zimu často pod tropickým sluncem a v chladném ročním období hnízdí na dalekém severu, zůstává jespák mořský stále na severu v oblastech, kde moře nezamrzá. Jen někteří z nich táhnou na jih až na pobřeží Severního moře. Zde se ptáci zdržují jen na skalnatých úsecích, na hrázích a vlnolamech. Velmi obratně se pohybují v příboji mezi vlnami a na mokrých a kluzkých kamenech.

Rozmnožování

Hnízdo je mezi štěrkem na zamechovaných místech nebo i mezi holými kameny. Je spoře vystláno částmi rostlin. Na 4 vejcích sedí ptáci od poloviny června a v červenci. Mláďata se líhnou často až v srpnu. Když začínají ve stáří asi 4 týdnů létat, přichází už severská zima. V době hnízdění jsou tito jespáci nenápadní, vylétají až těsně před přicházejícím člověkem. Samička se na sezení účastní jen málo a krátce po vyklubání mláďat rodinu opouští. Otec nevyvádí mláďata do příbojové zóny, kde vyhledávají potravu staří ptáci, ale do štěrkového pásma. Hlídá je z vyvýšeného místa, např. ze skály a pokouší se odlákat vetřelce.

Názvy ve světě

Jespák mořský

Anglicky: Purple Sandpiper, Finsky: Merisirri, Francouzsky: Bécasseau violet, Holandsky: Paarse strandloper, Chorvatsky: Morski žalar, Islandsky: Sendlingur, Italsky: Piovanello violetto, Maďarsky: Tengeri partfutó, Německy: Meerstrandläufer

Mohlo by vás také zajímat

Štír středomořskýVaran timorskýOrel mořskýKulík mořskýJespák malýJespák rezavýJespák písečnýJespák křivozobýJespák šedýJespák obecný

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →