Aktuálně: 4 326 inzerátů190 231 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Jespák malý

Calidris minuta

Jespák malý

Calidris minuta

Jespák malý

  • Výskyt: Tundra
  • Délka: 14-16 cm
  • Hmotnost: 17-44 g
  • Počet vajec: 4 ks
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Drobní vodní živočichové
Jespák malý
Kam se řadí?

Jespák malý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Scolopacidae - slukovití
  • Rod: Calidris - jespák
Jespák malý
Kde žije?

Jespák malý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.07.2014, 08:00
3 011 2 minuty čtení

Znaky

Jespák malý je pták dlouhý 14 až 16 cm, v průměru podstatně menší než jespák šedý. Mladé ptáky lze snadno určit podle nápadné bílé kresby ve tvaru V na hřbetě. Staří ptáci jsou v létě hnědaví s bílým břichem, v zimě i s bílou hrudí. Mají vždy černé nohy a černý zobák.

Prostředí

Hnízdí v tundře na jih až po křovitou tundru. Nevyskytuje se nebo je vzácný v místech, kde je hojný jespák šedý. Ptáci, kteří nehnízdí, se v létě objevují i v mírném pásmu a dokonce i v tropech. Přezimují v tropické Africe a Asii.

Rozmnožování

Samečkové zpívají za kolébavého letu s vysoko zvednutými křídly nebo vyluzují řinčivý zpěv z vrcholu stromu až do začátku července. Hnízdo je obvykle na suché vyvýšenince v blízkosti vody. Často je vystláno několika lístky, často je to však jen nevystlaná prohlubeninka v zemi. Na 4 vejcích sedí ptáci od konce června a v červenci. Jak dlouho sedí, dosud nevíme, většina mláďat se však líhne ve druhé polovině července.

V Severním moři a Baltu táhnou jespáci malí na podzim v noci ve velikých hejnech, často spolu s jinými ptáky mořských pobřeží. Na jaře přetahují na pobřeží Baltu velmi zřídka, takže se zdá, že Balt oblétají: na podzim létají podél západoevropských břehů až do západní Afriky, pak směrem na východ a přes Kaspické moře opět k severu. Ve vnitrozemí střední Evropy je možno pozorovat jespáky malé za pravidelných tahů od srpna do října.

Potrava

Potravu loví jespák malý za dne i v noci v mělkých vodách při bahnitých březích. Tvoří ji larvy hmyzu, drobní korýši a utopený suchozemský hmyz.

Názvy ve světě

Jespák malý

Anglicky: Little Stint, Finsky: Pikkusirri, Francouzsky: Bécasseau minute, Holandsky: Kleine strandloper, Chorvatsky: Mali žalar, Islandsky: Veimiltíta, Italsky: Gambecchio, Maďarsky: Apró partfutó, Německy: Zwergstrandläufer

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr malýAra malýLori malýVaza malýMalý münsterlandský ohařMalý hrubosrstý vendéeský basetElo malýNěmecký špic střední a malýKnírač malýPolák malý

Foto: http://www.avesphoto.com

Podělte se s námi o názor na tento text →