Aktuálně: 4 428 inzerátů179 696 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Jespák křivozobý

Calidris ferruginea

Jespák křivozobý

Calidris ferruginea

Jespák křivozobý

  • Výskyt: Severní Asie
  • Délka: 19 cm
  • Hmotnost: 40-67 g
  • Počet vajec: 4 ks
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Potrava: Hmyz, korýši, semena
Jespák křivozobý
Kam se řadí?

Jespák křivozobý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Scolopacidae - slukovití
  • Rod: Calidris - jespák
Jespák křivozobý
Kde žije?

Jespák křivozobý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 12:00
2 841 2 minuty čtení

Znaky

Jespák křivozobý je sotva jako špaček velký, 19 centimetrů měřící pták, jejž ve svatebním šatu poznáme podle zakřiveného zobáku a rezavé červené hrudi. Za letu je velice nápadný jeho bílý kostřec. V zimním šatu jej můžeme zaměnit pouze s jespákem obecným, je však štíhlejší než on a má také delší nohy. Zobák může být různě dlouhý i prohnutý, je proto pro určení znakem nejistým. Přechodný šat má jespák křivozobý v měsíci dubnu a v srpnu. Mladý pták má okrový nádech na hrudi, drobné skvrnění po stranách hrudi, na složených křídlech má světlé okraje per.

Prostředí

Tento středně velký druh jespáka z podřádu bahňáků hnízdí v nejsevernější Asii a jeho areál je velmi malý. Značně rozlehlá zimoviště tvoří pobřeží téměř celé Afriky, jižní Asie, Oceánie a Austrálie. Jespák křivozobý táhne napříč vnitrozemím střední Evropou, kde ptáci v srpnu a září jednotlivě či v menších skupinách odpočívají na bahnitých březích. V České republice nehojně, ale pravidelně protahuje na jaře i na podzim.

Rozmnožování

Jespák křivozobý má hnízdní období od června do poloviny července, na čtyřech vejcích se v sezení střídají oba rodiče.

Potrava

Jespák křivozobý konzumuje především hmyz a drobné korýše a jako přílohu dokáže sežrat i semena.

Názvy ve světě

Jespák křivozobý

Anglicky: Curlew Sandpiper, Finsky: Kuovisirri, Francouzsky: Bécasseau cocorli, Holandsky: Krombekstrandloper, Chorvatsky: Krivokljuni žalar, Islandsky: Spóatíta, Italsky: Piovanello, Maďarsky: Sarlós partfutó, Německy: Sichelstrandläufer

Mohlo by vás také zajímat

Jespák malýJespák rezavýJespák písečnýJespák šedýJespák mořskýJespák obecnýJespák bojovný

Foto: http://www.focusonnature.com

Podělte se s námi o názor na tento text →