Aktuálně: 6 469 inzerátů160 499 diskuzních příspěvků17 555 uživatelů

Emu hnědý

Dromaius novaehollandiae

Emu hnědý

Dromaius novaehollandiae

Emu hnědý

  • Výskyt: Austrálie
  • Výška: Až 200 cm
  • Hmotnost: Až 50 kg
  • Počet vajec: 5-15 ks
  • Inkubační doba: 56 dnů
  • Krmivo: Semena, listy, plody, hmyz
Emu hnědý
Kam se řadí?

Emu hnědý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Palaeognathae - běžci
  • Řád: Struthioniformes - pštrosi
  • Čeleď: Casuariidae - kasuárovití
  • Podčeleď: Dromaiinae - emuovití
  • Rod: Dromaius - emu
Emu hnědý
Kde žije?

Emu hnědý

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 22.11.2013, 07:46
22 773 3 minuty čtení

Charakteristika

Emu hnědý je největší původní ptačí druh Austrálie. Má chundelatě střapaté, splývavé šedohnědé peří a podobně jako u kasuárů je každé pero opatřeno dlouhým paostnem. Na dlouhých silných nohách najdeme 3 prsty. Malá křídla jsou skryta v peří a nemohou sloužit k letu. Ptáci se jimi za horka ovívají, aby se ochladili.

Prostředí a stanoviště

Obývají pestrou paletu biotopů od zalesněných území až po polopustinné oblasti, které jsou pro ně nejtypičtější.

Způsob života

Společensky založený emu hnědý žije mimo období rozmnožování v malých skupinkách. Někdy, zejména v období sucha, se tyto skupiny spojují do několika tisícových hejn. Emu má nomádskou povahu, a proto při hledání potravy procestuje až neuvěřitelně rozlehlé oblasti.

Způsob obživy

Emu hnědí jsou všežraví. Upřednostňují stravu v podobě semen, pupenů rostlin a ovoce. Příležitostně požírá i hmyz, drobné ještěry a hlodavce.

Rozmnožování

Pohlavní dospělost nastává u tohoto druhu ve 2. až 3. roce života. Délka inkubace vajec se pohybuje kolem 56 dnů. Snůška čítá 5 – 15 vajec. Doba odchovu mláďat trvá 7 až 8 měsíců. V období rozmnožování se emuové sdružují do párů. Samec vybuduje mělké oválné (průměr asi jeden metr) hnízdo, které vystele trávou a větvičkami. Samice do něj nanese snůšku, kterou zahřívá pouze samec. Po celé dlouhé osmitýdenní období nežere, nepije ani nevyměšuje a žije pouze z tukových zásob, které si vytvořil v předchozím období. Při inkubaci upadá do jakéhosi stavu strnulosti, při němž snižuje teplotu těla o 3 - 4 °C, čímž je jeho ztráta vody pouze pětinová oproti normálu. V období krátce po vylíhnutí mláďat je samec velice agresivní, zahání samičku a dokonce útočí na lidi, pokud se dostanou do jeho blízkosti.

Ochrana druhu

Emu hnědý je ve své domovině široce rozšířen a v současnosti se nezdá, že by byl ohrožen. Australské rostlinstvo, jeho životní prostředí a zdroj obživy, je však stále více ničeno a nahrazováno plantážemi polních plodin. V některých oblastech se stávají závažnými škůdci.

Zajímavosti

Emu je výborným běžcem. Dokáže vyvinout rychlost až 48 km/h, při které jsou jeho kroky dlouhé až 2,7 m. Stejně jako nandu dobře plave – při plavání byl pozorován i na mořském pobřeží.

Názvy ve světě

Emu hnědý

Anglicky: Emu, Německy: Emu, Chorvatsky: Emu, Polsky: Emu, Rumunsky: Emu, Španělsky: Emu

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek hnědýDatel hnědýPáchník hnědýKrajník hnědýLuňák hnědýSup hnědýKulík hnědýBramborníček hnědýIbis hnědýTurpan hnědý

Podělte se s námi o názor na tento text →