Aktuálně: 4 342 inzerátů189 161 diskuzních příspěvků17 953 uživatelů

Turpan hnědý

Melanitta fusca

Turpan hnědý

Melanitta fusca

Turpan hnědý

  • Výskyt: Sever Evropy a Asie po Jenisej
  • Délka: 56 cm
  • Hmotnost: 2 kg
  • Počet vajec: 6-10 ks
  • Inkubační doba: 26-28 dnů
  • Potrava: Mlži, plži, korýši
Turpan hnědý
Kam se řadí?

Turpan hnědý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Melanitta - turpan
Turpan hnědý
Kde žije?

Turpan hnědý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:00
2 761 2 minuty čtení

Znaky

Pták dlouhý kolem 56 cm, asi tak jako kajka mořská, těžký i přes 2 kg. Vzhledem se podobá turpanu černému, kačer však má bílý dozadu a dolů protažený prsténec kolem oka a bílé políčko v křídlech, jež však může být při měnícím se postoji ptáka skryto pod černým peřím. V prostém šatu je turpan hnědý tmavě hnědý a má světlou skvrnu na lících a v oblasti ucha. Přitom má jako ve svatebním šatu bílé zrcátko na křídlech, velmi nápadné za letu. Staré samice mají často méně nápadné světlé skvrny po stranách hlavy. Jsou to velmi tiší ptáci.

Prostředí

Nevyskytuje se tak vysoko na severu jako turpan černý. Jeho hnízdiště zasahují do pásma severských jehličnatých lesů, v mnoha oblastech však tato kladina chybí. Ve Finsku hnízdí rozptýleně na některých sladkých jezerech a hojněji při pobřeží Baltu. Mnoho turpanů hnědých přezimuje v Severním a Baltském moři. Zde se zdržují mimo dohled od pobřeží, přibližují se však, je-li zde pro ně voda příliš hluboká, blíž k pobřeží, kde se mohou potápět až ke dnu.

Rozmnožování

Na jaře nestrpí kačer, aby se jiný kačer přiblížil k jeho kachně. Tok začíná pozdě na podzim a trvá až do počátku hnízdění v květnu. Hnízdo je často několik metrů od vody pod hustou vegetací. Od východu slunce koná pár okružní lety nad hnízdištěm. Na 6 až 10 vejcích sedí samice 26 až 28 dnů. Opouští svá kachňata, když se po 4 až 5 týdnech osamostatňují.

Potrava

Turpani hnědí se potápějí s polorozevřenými křídly až do hloubky 14 metrů. Mohou zůstat pod vodou přes jednu minutu. Žerou mlže, plže, korýše, ostnokožce i drobné ryby.

Názvy ve světě

Turpan hnědý

Anglicky: Velvet Scoter, Německy: Samtente

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek hnědýEmu hnědýDatel hnědýPáchník hnědýKrajník hnědýLuňák hnědýSup hnědýKulík hnědýBramborníček hnědýIbis hnědý

Foto: http://avesphoto.com

Podělte se s námi o názor na tento text →