Aktuálně: 4 458 inzerátů179 397 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Luňák hnědý

Milvus migrans

Luňák hnědý

Milvus migrans

Luňák hnědý

  • Výskyt: Kromě Ameriky všechny světadíly
  • Velikost: 50-60 cm
  • Hmotnost: 750-950 g
  • Počet vajec: 2-5 ks
  • Inkubační doba: 31-32 dnů
  • Potrava: Žáby, mršiny, ryby
Luňák hnědý
Kam se řadí?

Luňák hnědý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Accipitridae - jestřábovití
  • Rod: Milvus - luňák
Luňák hnědý
Kde žije?

Luňák hnědý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
7 542 2 minuty čtení

Znaky

Jeho jméno klame, protože mláďata jsou šedohnědá a jejich peří je světle lemované, staří ptáci jsou hnědí a mají šedou hlavu. Ocas čerstvě vylétnuvších mláďat se ještě vidličnatě nerozdvojuje a později jen slabě. Když jej pták rozestře, vypadá jako rovně zastřižený. Rozpětí křídel se pohybuje okolo 150 cm.

Prostředí

V tropech je běžným ptákem vesnic a měst, na sever od Alp žije téměř vždy u vody a je typickým dravcem nížin.

Rozmnožování

V době toku koná luňák hnědý letecké akrobacie nad svým loveckým obvodem, krouží vysoko a přitom často melodicky trylkuje. I v místech vzdálených od lidí vystýlá své hnízdo hadry. V oblastech, kde je hojný, hnízdí v řídkých koloniích. S oblibou hnízdí i v koloniích volavek, jejichž hnízda okupuje. Když staví hnízdo sám, činí tak obvykle v poloviční výšce rozvětvující se koruny silného stromu. Údaje o hnízdění jako u luňáka červeného.

Potrava

Luňák hnědý sbírá na silnici přejetá zvířata, vylovuje jednou nohou mrtvé ryby plující na hladině a sbírá i odpadky na smetištích. Loví mimoto žáby, mladé ptáky a jiná menší zvířata.

Všeobecně

Tažný pták, přezimující až v Africe, kde má příbuzná rasa mnohde žlutý zobák. Tady prohrabává smetiště, hnízdí na stavbách a Afričankám, které podle starého zvyku nosí domů nákupy na hlavě, krade někdy odsud maso. Tento luňák přispívá k běžnému koloritu ulic v Istanbulu či Nairobi.
 

Názvy ve světě

Luňák hnědý

Anglicky: Black Kite, Dánsky: Sort Glente, Estonsky: Must-harksaba, Finsky: Haarahaukka, Francouzsky: Élanion blac, Holandsky: Zwarte wouw, Chorvatsky: Crna lunja, Islandsky: Vatnagleða, Italsky: Nibbio bruno, Maďarsky: Barna kánya, Německy: Schwarzmilan

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek hnědýEmu hnědýDatel hnědýPáchník hnědýKrajník hnědýLuňák červenýSup hnědýKulík hnědýBramborníček hnědýIbis hnědý

Foto: http://500px.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →