Aktuálně: 4 342 inzerátů183 139 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Luňák červený

Milvus milvus

Luňák červený

Milvus milvus

Luňák červený

  • Výskyt: Evropa
  • Délka těla: 61-72 cm
  • Hmotnost: 1200-1600 g
  • Počet vajec: 1-4 ks
  • Inkubační doba: 28-30 dnů
  • Průměr kroužku: 12 mm
  • Potrava: Žáby, plazi i mršiny
Luňák červený
Kam se řadí?

Luňák červený

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Accipitridae - jestřábovití
  • Rod: Milvus - luňák
Luňák červený
Kde žije?

Luňák červený

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 07.01.2014, 12:00
8 260 2 minuty čtení

Znaky

Hluboce vykrojený vidličnatý ocas. Rezavě červený se světlou hlavou, houpavý plachtivý let. Rozpětí až 160 cm.

Prostředí

Luňák červený se objevuje v zarostlých spíše vlhkých polohách kulturní krajiny, i uprostřed sídel, řidčeji v podhůří, nežije ve vyšších polohách.

Rozmnožování

Na jaře provozují luňáci nad svým hnízdištěm obdivuhodné svatební lety, při nichž se střemhlavě vrhají k zemi. Hnízdo přebírají obvykle po vranách a vystýlají je nejrůznějšími hadry, papírem i plastikovými sáčky. Proto už luňáci často potrhali strašáky na polích nebo stahovali prádlo, pověšené k sušení na šňůrách. Samička klade zpravidla tři vejce, sedí na nich 28 až 30 dní. Staří ptáci donášejí mláďatům potravu často ze vzdálenosti až 10 km.

Potrava

Drobnější obratlovci jako žáby a plazi, ale i mršiny a nálezy ze smetišť. Luňáci červení sbírají i přejetá zvířata na silnicích, živočichy zabité při senoseči a v letu posbírají i mrtvé ryby a jinou podobnou potravu z vodní hladiny. Uchvátí ptačí hnízdo i s mláďaty a ukradnou kvočně kuřata, nepostaví-li se jim slepice srdnatě na odpor. Ve středověku byli luňáci červení oblíbení, protože likvidovali odpadky a byli tak krotcí, že brali potravu lidem z ruky.

Všeobecně

Když luňák červený krásně plachtí, vypadá, jakoby jím zmítal vítr. Na podzim se luňáci červení soustřeďují do hejn, která většinou přezimují v jižní Evropě.

Názvy ve světě

Luňák červený

Anglicky: Red Kite, Německy: Rotmilan, Dánsky: Rød Glente, Španělsky: Milano real, Finsky: Isohaarahaukka, Francouzsky: Milan royal, Islandsky: Svölugleða, Italsky: Nibbio reale, Japonsky: Akatobi, Holandsky: Rode wouw, Norsky: Glente, Polsky: Kania ruda, Portugalsky: Milhafre-real, Rusky: Красный коршун, Slovensky: Haja červená, Švédsky: Röd glada, Čínsky: 赤鸢

Mohlo by vás také zajímat

Irský červený setrBatolec červenýLuňák hnědýRys červenýNosál červenýŠvédský červený skotPestřenec červenýNovozélandský červenýKrálík český červenýKanic červený

Podělte se s námi o názor na tento text →