Aktuálně: 4 311 inzerátů183 564 diskuzních příspěvků17 863 uživatelů

Nosál červený

Nasua nasua

Nosál červený

Nasua nasua

Nosál červený

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Délka: 40-89 cm
  • Hmotnost: 3-7,7 kg
  • Březost: 77 dnů
  • Počet mláďat: 1-7 ks
  • Potrava: Všežravec
Nosál červený
Kam se řadí?

Nosál červený

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Procyonidae - medvídkovití
  • Podčeleď: Procyoninae - medvídci
  • Tribus: Procyonini
  • Rod: Nasua - nosál
Nosál červený
Kde žije?

Nosál červený

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
7 992 2 minuty čtení

Nosál červený se nazývá také koati, koati mundi, tejón nebo pizote. Vyznačuje se sytě červenohnědou srstí, někdy přecházející do žlutavé nebo šedé. Ve dne slídí po lesích ve skupinkách po deseti až dvaceti a dlouhým čenichem s bílou špičkou vyhledává cokoli k snědku, přitom značkuje své území a jeden z členů smečky hlídá. Nosáli jsou hluční, vydávají mnoho různých signálů, štěkání, hvizdů a skřeků a navíc se dorozumívají polohou ocasu.

Délka těla se u dospělých jedinců pohybuje v rozmezí mezi 40-89 centimetry, ocas je pak dlouhý dalších 32-70 centimetrů, hmotnost těla kolísá mezi 3-7,7 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá nosál červený severozápad USA, Mexiko, Kolumbii a Surinam až Uruguay a Argentinu; obývá různé typy lesů včetně mangrovových porostů.

Nosál červený žije až 18 let. Samice je březí 77 dní a rodí 1 - 7 mláďat. Zpočátku jsou v hnízdě na stromě nebo v dutině, matka je kojí asi měsíc.

Drsné podmínky mají za důsledek i jeho inteligenci, pro kterou ho chovaly tamní kmeny. Ochočovaly si povětšinou družné samice, které se ve volné přírodě pohybovaly ve smečkách i se svými mláďaty. Samci se mohli přiblížit ke skupině pouze když samice byly březí (cca 77 dnů). Jinak samci po dovršení 2 roků života byli vyhnáni ze samičí smečky a pak žili osaměle. Pokud se samec pouze přiblíží, začnou samice hájit svá mláďata. Samci ovšem mezi sebou také cítí rivalitu, bojují o samice, jídlo i o teritorium. Nosálové jsou velice milá a bystrá zvířata, první kolonizátoři přijíždějící do Jižní Ameriky si je velice oblíbili.

Názvy ve světě

Nosál červený

Anglicky: Brown-nosed Coati, Chorvatsky: Nosati rakun, Maďarsky: Ormányos medve, Německy: Südamerikanische Nasenbär

Mohlo by vás také zajímat

Irský červený setrBatolec červenýLuňák červenýRys červenýŠvédský červený skotPestřenec červenýNovozélandský červenýKrálík český červenýKanic červenýŠtítník červený

Foto: http://denizensofearth.tumblr.com

Podělte se s námi o názor na tento text →