Aktuálně: 4 932 inzerátů174 207 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Torze žaludku - velký psí strašák. Veterinářka poradí, jak jí předejít

Torze žaludku - velký psí strašák. Veterinářka poradí, jak jí předejít
Ing. Zbyněk Pokorný 06.09.2023, 14:00
550 3 minuty čtení

Torze neboli přetočení žaludku, je největším strašákem majitelů středních a větších plemen psů. Důvodů jejího vzniku je celá řada, ale při dodržování několika pravidel se jí dá předejít. Které psy postihuje a má na ní vliv strava? Jak tomuto stavu předcházet?

Co to torze žaludku vůbec je a jak k ní dochází? Jedná se o stav, kdy je žaludek naplněn potravou, vodou či plyny a přetočí se kolem své osy. Nejčastěji postihuje jedince starší 5 let středních a velkých plemen s hlubokým a úzkým hrudním košem, jako jsou němečtí ovčáci, německé dogy, setři, velcí knírači, ohaři a další. Dá se jí ale předejít. „K přetočení žaludku zpravidla dochází, je-li pes dlouhodobě špatně krmen. Náchylnější mohou být ti, kteří dostávají potravu jednou denně, protože svalstvo jejich trávicí soustavy bývá ochablejší než u častěji krmených jedinců,“ říká veterinářka Dagmar Zähringer. Také se doporučuje krmivo jednou za čas obměnit, přičemž nové krmivo zařazujeme postupně a přechod může trvat i 3 týdny.

Včasné odhalení příznaků

Při torzi žaludku jde o minuty, může se totiž jednat o fatální stav. Hlavním příznakem je zvětšení břicha, které je na pohled ztuhlé a na dotek bolestivé. Další příznaky, mezi které patří zvracení pěny či tekutiny nebo snaha o zvracení, zrychlené polykání a nadměrné slinění, následují velmi rychle po sobě. Pes začne také zrychleně dýchat, nadměrně pít a trpět nechutenstvím. „Po prvních příznacích si mohou majitelé také všimnout zčervenání nebo naopak zblednutí dásní, shrbeného postoje, nezvyklých pozic při sezení a svíjení. Celkové chování psa ze změní a začne být apatický. V těchto momentech jde o minuty, které mohou psovi zachránit život,“ uvádí Dagmar Zähringer s tím, že včasný zásah veterináře zvýší šance, že pes bude dále spokojeně žít.

Torze žaludku - velký psí strašák. Veterinářka poradí, jak jí předejít

Prevence, aneb jak torzi předejít

Pokud jste majitelem psa, který je k torzi náchylnější, je třeba dodržovat několik pravidel. Ty mohou výrazně snížit riziko, že přetočení žaludku nastane. K tomuto stavu dochází především ve spojitosti s krmením, a proto byste svému psovi měli dopřávat kvalitní krmivo alespoň ve dvou krmných dávkách během dne. K torzi dochází nejčastěji v noci, nekrmte tedy psa před spaním. Důležitou složkou je také dostatek vlákniny, která podporuje trávení a posun krmiva ve střevech. Během krmení se snažte zabránit hltání, s tím vám dobře pomohou protihltací misky. „Majitele často upozorňujeme, aby své psy nechávali alespoň dvě hodiny po jídle v klidu odpočívat a nenutili je k pohybové aktivitě. Z tohoto důvodu vždy doporučujeme krmit psa po procházce či jiné aktivitě, avšak ne ihned. Psa nechte hodinu oddechnout a až poté ho nakrmte,“ dodává Dagmar Zähringer. Několik hodin po krmení byste se také měli vyhnout jízdě v autě nebo jiném dopravním prostředku. Pozor na skladování granulí. Obsažený tuk se na slunci kazí. Granule před jídlem můžete také namáčet v teplé vodě. Nikdy nenechávejte žrádlo v misce zkvasit a misku pravidelně myjte.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat