Aktuálně: 4 978 inzerátů173 987 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Roztoči a další parazité ptáků: léčba pomocí přípravku S76

Roztoči a další parazité ptáků:  léčba pomocí přípravku S76
1 574 9 minut čtení

Někteří chovatelé tvrdí, že jde o zázrak, jiní oponují, že ptákům nepomáhá. Pojďme si tedy říci k čemu přípravek S76 slouží, a hlavně jak jej správně aplikovat, aby výsledky byly co nejlepší.

Přípravek S76 se používá k vnější lokální léčbě, k hubení šupinatých roztočů pomocí vatové tyčinky nebo k vnitřní léčbě, kdy přípravek podáváme ve vodě. Takto podávaný lék pak slouží k hubení krevních parazitů nebo roztočů v dýchacím traktu.

V přípravku S76 lze ptáky také koupat, tím se zabijí všichni vnější parazité, kteří v peří žijí. Koupel slouží také jako zdravotní stimulant k udržení dobré kondice vašich ptáků. Proti napadení parazity chrání preventivně.

A jak se vlastně parazité do vašeho chovu dostanou a jak snadno se přenáší? Asi nejčastějším původcem jsou volně žijící roztoči v přírodě, takže pokud máte venkovní voliéry, buďte velmi obezřetní. K dalším zdrojům patří kontaminovaná tekutina z nosní dutiny infikovaného ptáka, přenesená přímo do nosní dutiny zdravého jedince. K přenosu dochází například při vzájemném krmení mezi dospělými ptáky a bohužel i rodiče přenáší parazity na své potomstvo.

S76 jako zdravotní stimulant – co obsahuje a proč pomáhá?

S76 obsahuje invermectim, který zabíjí roztoče, a jilm kluzký který chrání trávící trakt. Má adstringentní a protizánětlivé vlastnosti. Nabízí také antibakteriální vlastnosti, zejména v zadní části krku a zmírňuje zánět dutin, což je zvláště důležité pro guldy a kanáry s roztoči ve vzdušných vacích. Pár dnů po podání S76 dojde ve vaší voliéře ke znatelnému zvýšení hluku a aktivity, i v případě, že u ptáků nebyli přítomni žádní roztoči ve vzdušných vacích.

Správná aplikace je základ

Velký pozor si proto dejte při hubení roztočů v dýchacím traktu. Lék S76 nepoškozuje stádium nymfy, proto je důležité pravidelně dodržovat rozvrh ošetření, aby se dospělá populace roztočů ve vzduchových vacích udržela na nízké úrovni. Pokud by se tak nestalo, hrozí, že současně bude usmrcena velká populace dospělých roztočů a mrtvá těla mohou zablokovat dýchací cesty a způsobit udušení ptáka.  

Dýchací systém ptáků je mnohem složitější než ten náš. Ptačí se skládá z párové sady plic a devíti vzdušných vaků: mají 1 mezi klíčový vak, 2 krční, 2 přední hrudní, 2 zadní hrudní a 2 břišní vaky. Tyto vzduchové vaky fungují jako měch pro ventilaci plic. K úplné výměně vzduchu jsou zapotřebí 2 nádechy.

První nádech prochází hltanem dolů, průdušnicí přímo do zadních vzduchových vaků skrz průdušky a současně ven z předních vzduchových vaků a ven z těla přes průdušnici. Druhé vdechnutí pak přinese nový přísun čerstvého vzduchu. Díky tomu má vyšší obsah kyslíku, než vzduch přicházející do plic savců, který se mísí se vzduchem, který již v plicích nějakou dobu byl.

Existují dva druhy exotů k roztočům nejnáchylnější, jsou to amadiny Gouldové a kanáři. Studie zjistily, že březí samice roztoče produkuje vajíčka, která se vylíhnou uvnitř samice a poté se rodí živá jako nymfy. Laboratorní experimenty s roztočem v dýchacím traktu ukazují, že životní cyklus od vajíčka po dospělce může proběhnout za méně jak 6 dní. Toto stádium nymfy však ne vždy dozraje okamžitě a může zůstat v dormanci (přechodné zastavení nebo omezení fyziologických procesů v živých organismech) v dýchacím traktu po dlouhou dobu. Jejich zralost a aktivita je pak vyvolána vysokými teplotami a stresovým obdobím pro ptáky.

Roztoči a další parazité ptáků:  léčba pomocí přípravku S76 Roztoči a další parazité ptáků:  léčba pomocí přípravku S76

Počáteční ošetření u roztočů

Pomocí S76 ve vodě: 2 po sobě jdoucí dny každý týden, po dobu 3 týdnů v řadě. Poté se doporučuje, aby bylo hejno ošetřeno 2 po sobě jdoucí dny každý měsíc, když jsou okolní teploty vyšší než 22 °C. U hejn umístěných venku, s nižšími teplotami v zimních měsících, lze ošetření provádět každé 3 měsíce. Během sezóny pelichání, by ošetření mělo probíhat 2 po sobě jdoucí dny každé 3 týdny.

Individuální léčba roztočů ve vzdušných váčcích

Pokud vykazuje vážné známky napadení roztoči ve vzdušných váčcích jen jeden pták, měl by být přemístěn do vyhřáté klece mimo chov. Dva dny před podáním S76 je doporučeno podávat *Quick-Gel nebo **NV Powder v pitné vodě. Poté aplikujeme neředěnou S76, přímo na kůži krku ptáka po dobu 5 ti po sobě jdoucích dnů. Quick-Gel nebo Powder by měli pokračovat po celých 5 dnů léčby.

Nezapomeňte míchat Quick gel nebo NV Powder každé ráno čerstvě a často je vyměňujte i během dne.

Za šupinatý obličej a končetiny může opět roztoč

Tyto roztoče poznáte poměrně snadno. Zavrtávají se do epitelové vrstvy neopeřené kůže ptáka a živí se keratinem. Když se zavrtávají, tak jejich exkrementy vytlačené na povrch kůže vyvinou vzhled připomínající včelí plástve. Pokud se zavrtají kolem obličeje, chodidel nebo končetin, je vzhled pak podobný střapci. Pokud byl u vašich ptáků diagnostikován roztoč Scaly, budete také muset posoudit svůj výživový program, protože tito roztoči napadají hejna se slabými geny a také ptáky krmené nutričně slabou stravou.

Léčba šupinatých roztočů

Tato léčba se provádí pomocí např. vatové tyčinky, namočené do neředěné S76. Aplikujeme jeden den v týdnu, po dobu 6-8 týdnů přímo na postiženou kůži. Přitom si dávejte pozor, abyste se nedotkli očí a nosních dírek.  Každý týden ve stejný den, byste pak měli podávat S76 i v pitné vodě.

S76 na hubení červů

Pokud máte venkovní voliéry a vaši ptáci mají kontakt s půdou, pak je dobré mít S76 někde po ruce. Doporučuje se podávat ve vodě jedenkrát za měsíc. Pravidelnost léčebného programu je základ.

POZOR S76 nezabije páskové červy. Pokud byl u vašeho ptáka diagnostikován páskový červ, měli byste použít jiný odčervovací produkt střídavě s S76.

Návod pro dávkování ve vodě

Kanáři, holubi, pěnkavy                                                 

  • 1 čajová lžička = 5 ml na 2 litry vody                                        
  • ½ lžičky = 2,5 ml na 1 litr vody                                             
  • ¼ lžičky = 1,25 ml na 500 ml vody                                    
  • 1/8 lžičky = 0,63 ml na 250 ml vody                                      
  • 6 kapek na 125 ml                                                                
  • 3 kapky na 0,63 ml                                                              

   Andulky a papoušci

  •  4 lžičky = pro 3,75 litru vody
  • 2 lžičky = 10 ml na 2 litry
  • 1 čajová lžička = 5 ml na 1 litr
  • ½ lžičky = 2,5 ml na 500 ml
  • ¼ lžičky = 1,25 ml pro 250 ml
  • 6 kapek na 63ml

- Ve dnech ošetření S76 odstraňte všechny ostatní zdroje pitné vody, včetně čerstvé zeleniny a ovoce.

- Nemíchejte velký objem. S76 po smíchání s vodou je účinný pouze 8 hodin.

- Vyjměte večer všechny misky s vodou. Tím zajistíte, že pták ráno bude žíznivý a určitě se napije.

Snad vás příspěvek obohatil a hlavně pomůže k rozpoznání nemoci vašich ptáků a k záchraně jejich životů.

*(Quick-Gel je zdroj energie v období rozmnožování, při odstavu mláďat, při rekonvalescenci a po propuknutí nemoci jako součást nouzové první pomoci. Složení: komplexní polysacharidy, vitamíny A, D, E, B komplex a organické kyseliny.)

**(NV Powder se používá pro nemocné ptáky a po propuknutí onemocnění, při odstavení mláděte, nebo pro nové ptáky vystavené stresu. Jsou to vitamíny na bázi cukru.)

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Sabina Glosmanová: Kanáři - Exoti

Autorem od: 17.10.2023

Jsme partnerem profesionálních chovatelů. Nabízíme klece, potřeby pro hnízděni a doplňky vysoké kvality.

Podobné články

Může vás také zajímat